Opinie

Een vleugje algoritme

Straks maken we onze keuzes niet langer op basis van onze intuïtie, maar op basis van algoritmes, aldus Yuval Noah Harari over onze toekomst. Historicus en futuroloog Harari is schrijver van de bestsellers Sapiens en Homo deus, die beide begin dit jaar uitkwamen in het Neder­lands. Die algoritmes voeden zich met big data en begrijpen onszelf en onze gevoelens straks beter dan wijzelf.

Zin en onzin van rubbergranulaat

Jacques Noordermeer, emeritus hoogleraar elastomer technology and engineering aan de Universiteit Twente, stelt de ophef over rubbergranulaat verwerkt in kunstgrasvelden in chemisch perspectief.

Walhalla voor gentech

In mijn studietijd knutselden we met restrictie-enzymen en ligases, om DNA door te knippen respectievelijk aan elkaar te plakken.

Werkbare vorm Premium

Windenergie is booming business en ook Nederland grijpt zijn kansen. Zo verschijnt in 2019 voor de Zeeuwse kust Borssele, het grootste windmolenpark ter wereld. De naam doet mij vooral denken aan een heel ander energietijdperk. Tegelijker­tijd staat dit park momenteel te boek als het goedkoopst te realiseren windpark. Met prijzen zo laag als 5,45 cent per kilowattuur verwacht een opgetogen demissionair minister Kamp dat het tweede deel van dit windpark 7,5 jaar na aanleg al geen subsidie meer nodig heeft. Het geeft aan dat duurzame energie – niet alleen wind- overigens, maar ook zonne-energie – na jarenlange mega-investeringen een betaalbaar plateau aan het bereiken is.

Inside jokes

Het was heel gezellig, de March for Science in Amsterdam. De vrees dat die zou verworden tot een klimaatdemonstratie bleek ongegrond, net als de kritiek dat het meer een march for science funding was. Zeuren om miljarden doen alleen hoogleraren, en van hen waren er maar een paar aanwezig.

Deel deze pagina
Ontvang de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van C2W.

Meld je nu aan!

Word abonnee/lid

Sluit nu een abonnement af of word lid van de KNCV en ontvang elke week het laatste nieuws, digitaal of op papier. 

Sluit nu een abonnement af!

Naar boven