Opinie

Kijk op kunst

Kunst is in. Het aantal museumbezoeken neemt toe, niet alleen op gesubsidieerde plekken (zie Mediapagina), maar vooral ook bij privémusea. Kijken naar kunst vanuit je luie stoel is blijkbaar evengoed een optie, waar televisiemakers gretig op inspelen. Sinds september is Het geheim van de meester op de buis. Een programma dat iets wegheeft van een spannende detective, waarin een team deskundigen zo nauwkeurig mogelijk een kunstwerk probeert na te maken en ondertussen meer te weten probeert te komen over het verhaal achter het doek.

Bescherming tegen de aandachtseconomie Premium

De discussie over open access tot wetenschappelijke journals woedt al een paar jaar, maar deze zomer staat in het teken van revolutionaire ideeën. Die zijn niet zonder risico’s, meent Arno van ’t Hoog.

Langer leven

Wat als we ouder worden niet langer beschouwen als iets onvermijdelijks, maar als een ziekte?, vroeg de The Economist zich in augustus af. Dan zouden regulerende instanties als de EMA en FDA anti-verouderingsmiddelen kunnen gaan toelaten.

Nog één keer poep

Als je iets eet dan zit datgene meestal boordevol bouwstenen waar je lichaam prachtige dingen mee kan doen. Van aminozuren tot zouten, en van vezels tot suikers. Allerlei nuttige stoffen haalt je lichaam uit het eten tijdens die reis door je maag-darmkanaal. En aan het einde blijft alleen wat poep over. Daar zitten overigens ook nog tal van bruikbare bouwstenen in, maar daar had je lichaam kennelijk geen interesse in.

‘Life-sciencesonderzoek kan toe met veel minder proefdieren’ Premium

Veel onderzoek in de life sciences kan toe met nieuwe methodes zonder diermodellen, betoogt Coenraad Hendriksen, emeritus hoogleraar alternatieven voor dierproeven. Impliceren dat life scientists nu onnodig veel proefdieren gebruiken gaat Flip Klatter, directeur van de Centrale Dienst Proefdieren van het UMCG echter te ver.

Een rijke oogst

Binnen een maand verschenen drie rapporten over gengewassen. Alle drie kun je gratis downloaden en zijn het lezen waard. Ik zet ze kort op een rij.

Deel deze pagina
Ontvang de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van C2W.

Meld je nu aan!

Word abonnee/lid

Sluit nu een abonnement af of word lid van de KNCV en ontvang elke week het laatste nieuws, digitaal of op papier. 

Sluit nu een abonnement af!

Naar boven