Opinie

Baijiu Premium

In China drinken ze al millennia een in het Westen vrijwel onbekende drank, genaamd baijiu. Het overzichtsartikel Mystery behind Chinese liquor fermentationuit het blad Trends in Food Science & Technology geeft met sprekende plaatjes en veel interessante, tot-voor-het-lezen-mij-onbekende weetjes een inkijkje in deze mysterieuze drank.

Duivels dilemma

Hans, een chemicus die een familiebedrijf in snoepgoed leidt, bezoekt een oude studievriend. Die vertelt hem dat hij een voedingsadditief onderzoekt dat ook Hans’ bedrijf gebruikt. Zo begint het artikel ‘Slim omgaan met ethische dilemma’s’ op de website Manage­ment Impact. Het lijkt er sterk op dat de stof kankerverwekkend is. Wat moet Hans met die informele informatie? Zal hij de informatie al delen met zijn medebestuursleden? Of wachten tot de bevoegde instanties in actie komen? Ook dat laatste wringt.

Gewetenloos

Er bestaat een heel oude mop over een boer die zijn buurman vraagt wat die zijn paard geeft gegeven tegen de kolder. ‘Terpentijn’, zegt die.

Vertel niet te veel Premium

Hoe leg je bètawetenschap het best uit? In elk geval niet door je te verliezen in technische details, zeggen de kenners.

Nieuwe generatie Premium

Pat Sandra, een bekende Vlaamse chromatograaf, ziet met lede ogen aan dat de laatste generaties nog maar pakweg 5 % van hun tijd achter de apparatuur doorbrengen en vooral bezig zijn met hun resultaten (zie dubbelinterview Pat Sandra en Deirdre Cabooter). In zijn tijd zat je nog 90 % van je tijd achter je instrument. Bang dat dit de verdere ontwikkeling van zijn vak in de weg staat is hij niet, maar hij merkt wel op dat om überhaupt tot zinvolle data te kunnen komen, via zinvolle experimenten, je toch wel enige kennis van je meetinstrument moet hebben.

Focus op software Premium

canstockphoto/janaka

De chemie en life sciences kunnen niet meer zonder wetenschappelijke software. Maar hoe staat het met de erkenning van de ontwikkeling ervan binnen de academische wereld? Vier kenners praten mee.

Deel deze pagina
Ontvang de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van C2W.

Meld je nu aan!

Word abonnee/lid

Sluit nu een abonnement af of word lid van de KNCV en ontvang elke week het laatste nieuws, digitaal of op papier. 

Sluit nu een abonnement af!

Naar boven