Opinie

Nog één keer poep

Als je iets eet dan zit datgene meestal boordevol bouwstenen waar je lichaam prachtige dingen mee kan doen. Van aminozuren tot zouten, en van vezels tot suikers. Allerlei nuttige stoffen haalt je lichaam uit het eten tijdens die reis door je maag-darmkanaal. En aan het einde blijft alleen wat poep over. Daar zitten overigens ook nog tal van bruikbare bouwstenen in, maar daar had je lichaam kennelijk geen interesse in.

‘Life-sciencesonderzoek kan toe met veel minder proefdieren’ Premium

Veel onderzoek in de life sciences kan toe met nieuwe methodes zonder diermodellen, betoogt Coenraad Hendriksen, emeritus hoogleraar alternatieven voor dierproeven. Impliceren dat life scientists nu onnodig veel proefdieren gebruiken gaat Flip Klatter, directeur van de Centrale Dienst Proefdieren van het UMCG echter te ver.

Een rijke oogst

Binnen een maand verschenen drie rapporten over gengewassen. Alle drie kun je gratis downloaden en zijn het lezen waard. Ik zet ze kort op een rij.

...en gaat over tot de orde van de dag Premium

Geachte minister Koenders, wilt u al onze ruwe olie even laten bemonsteren? Aan de dichtheid en de zwavel-, vanadium- en nikkelconcentraties kun je aflezen of ze afkomstig is uit een bron van Islamitische Staat. En terroristen willen we tenslotte niet subsidiëren.

Vuilnisdienst De Potvis

© Gabriel Barathieu

Stel, je schraapt al het microplastic uit de oceanen, dan zou – volgens het meest pessimistische scenario van IPOScience – het gewicht ervan overeenkomen met dat van zo’n 8.740 potvissen. Voor wie het wil weten, een mannetje weegt 41.000 kg en zijn wederhelft tikt net 14.000 kg aan. Wie over microplastic praat, heeft het alleen over stukjes die kleiner zijn dan 5 mm. Tel je al het plastic mee, dan komen er nog eens 865.260 potvissen bij. Maar laten we voorlopig naar die initiële 8.740 potvissen kijken. Die 8.740 zwemmen voor een groot deel in de plastic soep rond.

Van werknemer naar student Premium

Rijksuniversiteit Groningen neemt dit najaar als proef promovendi niet meer aan als werknemer, maar als promotiestudent. De ontwikkelaar ervan, Lou de Leij, tevens decaan van de Groningen Graduate Schools, is enthousiast. Eduard Schmidt, bestuurslid bij Promovendi Netwerk Nederland (PNN) ziet het helemaal niet zitten.

Noordpoolappels

In het kader van de nieuwe schijf van vijf maak ik tegenwoordig ‘s morgen flink wat fruit schoon, zo’n 250 gram per persoon. Meestal zit er ook een geschilde appel bij, hoewel ik voor sommige soorten allergisch ben, maar die vermijd ik. Om het probleem van bruinkleuring voor te zijn, leg ik vooraf een halve limoen klaar. De geschilde appel smeer ik direct met limoensap in, waardoor het vruchtvlees er lekker fris blijft uitzien. Klaar is Kees denk je dan.

‘Over valse hoop en nodeloze vrees’

Ik heb net het nieuwe boek Voedingsmythes van Martijn Katan gelezen. Evenals zijn vorige boek Wat is nu gezond? leest het prettig weg. Dat las ik destijds in één weekend uit. Dat lukte me deze keer niet, maar het nieuwe boek is dan ook honderd pagina’s dikker. Afgelopen weekend heb ik er wel fijn in zitten lezen en bladeren. Het is geen boek dat je van voor naar achter moet lezen, nee, je kiest een mythe die je aanstaat uit de inhoudsopgave en na een paar pagina’s ben je ondubbelzinnig voorgelicht en is er weer een mythe ontmaskerd.

‘Diversiteit is een vereiste’ Premium

Moet de overheid allerlei projecten in het leven roepen om meer bètavrouwen te laten doorstromen naar vaste dan wel hogere posities? ‘Ja’, stelt hoogleraar aan de RUG Katja Loos, ‘want het gaat niet vanzelf.’ ‘Nee’, meent Ellen de Brabander, werkzaam als senior executive vice president bij een multinational, ‘het is aan vrouwen zelf om hun kansen te grijpen en die zijn er voldoende.’

Deel deze pagina
Ontvang de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van C2W.

Meld je nu aan!

Word abonnee/lid

Sluit nu een abonnement af of word lid van de KNCV en ontvang elke week het laatste nieuws, digitaal of op papier. 

Sluit nu een abonnement af!

Naar boven