Opinie

Kunststofrecycling nog niet rond Premium

In 2050 moet onze economie volledig circulair zijn, volgens het kabinet. Hierbij spelen kunst­stoffen een belangrijke rol. Daarom poneert C2W de stelling: over pak ’m beet 25 jaar draait Nederland in elk geval op kunststofgebied circulair.

Mistr CRISPR Premium

Op 25 juni 2016 nam biochemicus en emeritus hoogleraar Piet Borst op 82-jarige leeftijd afscheid als kritische wetenschapscolumnist van de NRC. Drieëntwintig jaar schreef hij maandelijks voor deze krant en in een van zijn laatste columns haalt hij nog eens lekker uit naar het eeuwige gekrakeel van wetenschappers over geld en prijzen. Dit naar aanleiding van de CRISPR-Cas-hype die momenteel heerst en, zoals dat gaat met hypes, geruchten genereert over mogelijke Nobelprijswinnaars.

Fact-free science

De fact-free politics van Trump sijpelen door in de wetenschap als fact-free science. Een levensgevaarlijke ontwikkeling, betoogt hoofdredacteur Erwin Boutsma.

Kijk op kunst

Kunst is in. Het aantal museumbezoeken neemt toe, niet alleen op gesubsidieerde plekken (zie Mediapagina), maar vooral ook bij privémusea. Kijken naar kunst vanuit je luie stoel is blijkbaar evengoed een optie, waar televisiemakers gretig op inspelen. Sinds september is Het geheim van de meester op de buis. Een programma dat iets wegheeft van een spannende detective, waarin een team deskundigen zo nauwkeurig mogelijk een kunstwerk probeert na te maken en ondertussen meer te weten probeert te komen over het verhaal achter het doek.

Bescherming tegen de aandachtseconomie Premium

De discussie over open access tot wetenschappelijke journals woedt al een paar jaar, maar deze zomer staat in het teken van revolutionaire ideeën. Die zijn niet zonder risico’s, meent Arno van ’t Hoog.

Langer leven

Wat als we ouder worden niet langer beschouwen als iets onvermijdelijks, maar als een ziekte?, vroeg de The Economist zich in augustus af. Dan zouden regulerende instanties als de EMA en FDA anti-verouderingsmiddelen kunnen gaan toelaten.

Deel deze pagina
Ontvang de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van C2W.

Meld je nu aan!

Word abonnee/lid

Sluit nu een abonnement af of word lid van de KNCV en ontvang elke week het laatste nieuws, digitaal of op papier. 

Sluit nu een abonnement af!

Naar boven