Opinie

Personalized medicine

Het gaat niet echt over de toekomst, dezer dagen. De PVV heeft geen cent over voor innovatie en de meeste andere partijen beloven vooral bescherming tegen negatieve kantjes, zoals cybercrime.

Plant een biet, of niet Premium

Bioraffinage kan de chemie nieuw leven inblazen en de landbouw redden van een suikeroverschot. Alleen ontbreekt het aan investeringen. En is dat overschot wel reëel?

Warm bad voor innovatie

Begin dit jaar dook ik weer het zwembad in voor mijn wekelijkse baantjes. Na een vakantiestop kon ik mijn zwembril zo gauw niet vinden, dus moest ik het een keertje zonder doen. Daar had ik direct spijt van: ik had nog maar een paar baantjes getrokken en mijn ogen kleurden gevoelsmatig al knalrood en raakten geïrriteerd. Ik had deze bijverschijnselen altijd toegeschreven aan een te hoge concentratie chloor in het zwembadwater. In werkelijkheid gaat het om een reactie van natriumhypochloriet met ureum tot chlooramines. Diezelfde amines kunnen ook zorgen voor huidirritaties en veroorzaken die overbekende zwembadgeur. Kunnen we niet zonder chloor?

'Duchenne-patiënten vragen erom' Premium

In september 2016 gaf de FDA toestemming voor het op de markt brengen van een eerste geneesmiddel voor de ernstige spierziekte Duchenne. Maar de controverse rondom het potentiële medicijn is groot.

Chemische sliding

Voor één keer zijn de Nederlanders en de Vlamingen verenigd op het voetbalveld. Althans op de kunstgrasvariant. Beide partijen onderzoeken op dit moment het rubbergranulaat dat we uit gewoonte over die velden strooien om te voorkomen dat we onze benen openhalen bij een sliding. De aanleiding is een uitzending van Zembla, dat onlangs stelde dat die korrels schadelijk zijn voor de gezondheid. Daarmee trekt het een conclusie uit 2007 van het RIVM in twijfel. Toen concludeerde het instituut dat ‘gebruik­maken van kunstgrasvelden niet leidt tot gezondheids­risico’s als gevolg van blootstelling aan PAK’s en weekmakers.’

Deel deze pagina
Ontvang de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van C2W.

Meld je nu aan!

Word abonnee/lid

Sluit nu een abonnement af of word lid van de KNCV en ontvang elke week het laatste nieuws, digitaal of op papier. 

Sluit nu een abonnement af!

Naar boven