Opinie

Knockout-embryo

Het lijkt wel alsof de CRISPR-Cas9-gentechnologie tegenwoordig alle facetten van de life sciences domineert. Dat is terecht, betoogt hoofdredacteur Erwin Boutsma, want het gaat onze toekomst grondig veranderen.

17 miljoen cto's

Tot voor kort dacht ik dat de rol van cto, chief technology officer, was voorbehouden aan iemand in het bedrijfsleven. Maar ook menig metropool trekt tegenwoordig een cto aan; in dat geval om stedelijke vraagstukken te laten oplossen met slimme technologie.

Arm kind

Bij alle commotie rond de NIPT-test zou je bijna vergeten dat je misschien wel iets kunt dóen aan een chromosoom te veel.

Rondvliegende eieren

Voedingswaakhond NVWA ligt onder vuur omdat ze het fipronilschandaal te laat onderkende. Maar volgens kenners is het haar schuld niet: ‘Geef haar liever wat meer geld en vertrouwen.’

Baijiu Premium

In China drinken ze al millennia een in het Westen vrijwel onbekende drank, genaamd baijiu. Het overzichtsartikel Mystery behind Chinese liquor fermentationuit het blad Trends in Food Science & Technology geeft met sprekende plaatjes en veel interessante, tot-voor-het-lezen-mij-onbekende weetjes een inkijkje in deze mysterieuze drank.

Duivels dilemma

Hans, een chemicus die een familiebedrijf in snoepgoed leidt, bezoekt een oude studievriend. Die vertelt hem dat hij een voedingsadditief onderzoekt dat ook Hans’ bedrijf gebruikt. Zo begint het artikel ‘Slim omgaan met ethische dilemma’s’ op de website Manage­ment Impact. Het lijkt er sterk op dat de stof kankerverwekkend is. Wat moet Hans met die informele informatie? Zal hij de informatie al delen met zijn medebestuursleden? Of wachten tot de bevoegde instanties in actie komen? Ook dat laatste wringt.

Gewetenloos

Er bestaat een heel oude mop over een boer die zijn buurman vraagt wat die zijn paard geeft gegeven tegen de kolder. ‘Terpentijn’, zegt die.

Vertel niet te veel Premium

Hoe leg je bètawetenschap het best uit? In elk geval niet door je te verliezen in technische details, zeggen de kenners.

Deel deze pagina
Ontvang de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van C2W.

Meld je nu aan!

Word abonnee/lid

Sluit nu een abonnement af of word lid van de KNCV en ontvang elke week het laatste nieuws, digitaal of op papier. 

Sluit nu een abonnement af!

Naar boven