Opinie

Eicelpionier maant tot voorzichtigheid Premium

© PureBudget

Japanse onderzoekers hebben voor het eerst vruchtbare eicellen geproduceerd uit huidcellen in een kweek-schaaltje. Dat biedt kansen om het aantal proefdieren terug te dringen, maar er liggen ook meer omstreden toepassingen in het verschiet.

Hapsnapp bij het kerstdiner

Wonderlijk eigenlijk dat het woord voedingsmythe niet in de Van Dale is opgenomen. Voedingshype evenmin. Terwijl de media vol zijn van deze woorden en ze als een lopend vuurtje verspreidt.

Een stevig fundament

Het is voor de vierde keer raak: Ben Feringa heeft Nederland een Nobelprijs voor Scheikunde bezorgd. Dat was een verrassing, want hoewel Feringa al jaren met succes werkt aan moleculaire motortjes, had nagenoeg niemand rekening gehouden met die uitslag. De Groningse hoogleraar zelf ook niet. In de pers, C2W was deze keer zeker niet de eerste en enige gegadigde, laat Feringa weten dat hij er toch zeker weleens van gedroomd heeft. ‘Maar er zijn tienduizenden goede chemici en honderden van wie je denkt: die verdienen er een’, aldus een excited hoogleraar.

Kunststofrecycling nog niet rond Premium

In 2050 moet onze economie volledig circulair zijn, volgens het kabinet. Hierbij spelen kunst­stoffen een belangrijke rol. Daarom poneert C2W de stelling: over pak ’m beet 25 jaar draait Nederland in elk geval op kunststofgebied circulair.

Mistr CRISPR Premium

Op 25 juni 2016 nam biochemicus en emeritus hoogleraar Piet Borst op 82-jarige leeftijd afscheid als kritische wetenschapscolumnist van de NRC. Drieëntwintig jaar schreef hij maandelijks voor deze krant en in een van zijn laatste columns haalt hij nog eens lekker uit naar het eeuwige gekrakeel van wetenschappers over geld en prijzen. Dit naar aanleiding van de CRISPR-Cas-hype die momenteel heerst en, zoals dat gaat met hypes, geruchten genereert over mogelijke Nobelprijswinnaars.

Fact-free science

De fact-free politics van Trump sijpelen door in de wetenschap als fact-free science. Een levensgevaarlijke ontwikkeling, betoogt hoofdredacteur Erwin Boutsma.

Deel deze pagina
Ontvang de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van C2W.

Meld je nu aan!

Word abonnee/lid

Sluit nu een abonnement af of word lid van de KNCV en ontvang elke week het laatste nieuws, digitaal of op papier. 

Sluit nu een abonnement af!

Naar boven