Toen er nog geen onlinecolleges bestonden, al een tijdje geleden dus, gaf ik college aan een groep studenten waarvan een deel op de achterste rij het spel Fortnite aan het spelen was. Onverstoorbaar waren ze bezig elkaar digitaal te besluipen en neer te schie­ten. Tijdens het college keken ze geen moment op. Ze bleken achteraf het vak overigens niet eens te volgen, maar gewoon de vaste computers achter in het lokaal erg op prijs te stellen.

Ik dacht regelmatig terug aan dat moment toen ik vanaf maart ook alleen nog maar naar mijn scherm keek tijdens colleges. Er is zo veel minder communicatie mogelijk als je niet samen in één ruimte bent. Niet alleen van mij naar de student, maar juist andersom krijg je erg weinig informatie binnen. Sommige studenten zetten hun webcam niet eens aan, waardoor het af en toe voelt alsof je de stof alleen aan jezelf uitlegt. Er worden minder vragen gesteld, minder opmerkingen gemaakt en er ontstaan geen spontane gesprekjes. Negen van de tien keer zijn de voorzichtige of prikkelende vragen na afloop van een college juist de momenten dat je een student echt kunt helpen.

Laatst vond hier op de Universiteit Twente de introductieweek van de nieuwe studenten plaats. Ieder jaar is dat een groot evenement, waarbij de nieuwelingen in het studentenleven worden ingewijd en de oude studenten weer thuiskomen. Er is op iedere hoek dan wel iets te doen: kennismakingen, sportactiviteiten, speurtochten en natuurlijk feestjes. Feestjes die vaak tot diep in de nacht doorgaan. Soms bleven studenten op de campus slapen, wat zorgde voor een enorm gevoel van saamhorigheid.

Vanuit mijn positie was de introductieweek af en toe wel onhandig, moet ik toegeven. Als staf heb je aan het begin van het collegejaar gewoon veel te doen en dan kost het soms energie als er grote groepen studenten precies onder je raam luidruchtig met elkaar aan het kennismaken zijn. Nu denk ik daar echter met weemoed aan terug. Met de kennis van nu kan ik zeggen dat welke luidruchtige introductie dan ook altijd nog minder energie kost dan online college geven.

Ik kan niet wachten tot alle studenten gewoon weer voltijds in onze collegezalen zitten. Ja, zelfs als ze alleen maar Fortnite zouden spelen op de achterste rij.

Jeroen Cornelissen, voorzitter van de KNCV