Op het moment dat deze editie uitkomt, is het Valentijnsdag. Over de liefde, relaties en afspraakjes wordt weinig gesproken binnen de chemie. Dat terwijl de scheikunde ontzettend nuttige tips kan geven voor het hebben van een geslaagde date. Dat de adviezen uit die hoek kunnen komen, is eigenlijk niet vreemd. Welke wetenschap kan er anders voorspellen of er chemie is tussen twee mensen?

Zowel in het lab als op een afspraakje begint het natuurlijk allemaal met wat iemand aanheeft. Of het nou een labjas is of een goed passend overhemd: goede kleding is cruciaal. Iemand zal misschien niet meteen door een potentiële partner worden weggestuurd als hij of zij teenslippers draagt, maar echt helpen zal het waarschijnlijk ook niet.

Mocht het gesprek in het begin een beetje stroef lopen, hoeft dat niets te betekenen. Soms is er eerst wat activeringsenergie nodig voor het H2O (s) gebroken is. Het is ook essentieel om de juiste informatie te vergaren voor het afspraakje begint; wetenschappelijke publicaties of instagramfoto’s uit 2013 kunnen nuttige informatie geven. Wees zelf altijd eerlijk. Frauderen komt uiteindelijk altijd uit en kan een hoop verpesten.

Tijdens het afspraakje is het erg belangrijk om goed op te letten. Zowel eerstejaars scheikunde als beginnende kandidaten op de relatiemarkt leren dat ze te allen tijde alert moeten zijn op het ontstaan van een vonk. Als je die mist, kan dat vervelende langetermijngevolgen hebben.

Na het experiment moeten de bevindingen worden opgeschreven. Als de hypothese dat de twee participanten goed bij elkaar passen is uitgekomen, stelt een van hen een whatsappje op met de conclusie dat ze nog eens willen afspreken. Daarin formuleert hij of zij zorgvuldig de onderzoeksresultaten, bijvoorbeeld dat het erg gezellig was, en bespreken ze de mogelijkheden voor vervolgonderzoek, zoals binnenkort samen naar de bioscoop gaan.

Daarna is het natuurlijk wachten op een positief antwoord. Helaas gaat daten, net zoals wetenschap, met vallen en opstaan. Voor zowel chemici als niet-chemici geldt: als iemand al twee weken onafgebroken op een reactie wacht, gaat het waarschijnlijk niet meer gebeuren.

Jenny Hasenack