Floris Rutjes

Floris Rutjes is voorzitter van de KNCV. In het dagelijks leven is hij hoogleraar synthetische organische chemie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Door Floris Rutjes

Plan C

Medio 2018 ging er een schok door wetenschapsland door de lancering van een nieuw initiatief, Plan S. Floris Rutjes tracht de gemoederen te bedaren.

Bedreigde elementen

Veel chemici houden wel van een feestje, wat onlangs weer bleek tijdens de Avond van de Chemie. Volgend jaar staat er een nieuw jubileum op het programma: in 2019 is het 150 jaar geleden dat Dmitri Mendeleev de periodieke wet gebruikte om de eigenschappen van elementen te corrigeren en nog te ontdekken elementen te voorspellen.

Slogan

In oktober vierde de KNCV haar 23ste lustrum tijdens de Avond van de Chemie. Er waren uitstekende lezingen van Bert Meijer, Nathalie Katsonis en Albert Heck. Ik verwelkomde vier nieuwe Ereleden en twee nieuwe Leden van Verdienste en Eric Meij, voorzitter van de Chemische Kring Zwolle, ging met de titel ‘De Slimste Scheikundige van Nederland’ naar huis.

Waardering én betrokkenheid

Dit voorjaar heeft de KNCV een ledenonderzoek laten uitvoeren. Elke vereniging zou met enige regelmaat moeten checken of ze de juiste dingen doet en of ze die goed doet.

Willy Piers

Er zijn te weinig scheikundedocenten. Het voortgezet onderwijs heeft steeds meer moeite om vacatures voor academische geschoolde leraren scheikunde in te vullen. Bovendien vergrijst de huidige populatie en gaan veel docenten met pensioen.

Chemie is grenzeloos

Begin deze maand was ik met een grote KNCV-delegatie te gast bij de Israel Chemical Society (ICS), de Israëlische tegenhanger van de KNCV. Aanleiding was de 83ste editie van de Israel Chemical Conference waar elk jaar een delegatie met vooraanstaande chemici uit een bepaald land wordt uitgenodigd. Dit jaar was het de beurt aan Nederland.

Vernieuwing

'Zonder vernieuwing is er ook geen geschiedenis', betoogt KNCV-voorzitter Floris Rutjes naar aanleiding van de vernieuwde C2W.

Deel deze pagina
Naar boven