Nienke Beintema is eind-/vakredacteur van Medicines en freelance wetenschapsjournalist..
Nienke studeerde biologie in Groningen. Ze werkt als freelance wetenschapsjournalist voor o.a. NRC Handelsblad, NWO, Bionieuws en de bladen van Bèta Publishers. Ze schrijft vooral over natuurwetenschappen, maar ze verdiept zich net zo lief in spijkerschrift of in slimme IT voor de thuiszorg. Het liefst maakt ze interviews en reportages op gekke plekken. Daarnaast zet ze graag als eindredacteur de puntjes op de i.
Nienke houdt van lezen, bergsport en kamperen in zo wild mogelijke natuur. Ze woont met haar gezin bij de duinen in Vogelenzang.
Zien waar het beter kan, dat is de drive van bioinformaticus Peter-Bram ’t Hoen. Hij zoekt naar moleculaire markers voor ziektes en medicijnafbraak, brengt orde in grote datasets en maakt zich sterk voor betere data-uitwisseling in de zorg. ‘Verschillende domeinen met elkaar verbinden boeit mij mateloos.’
De Wereldzadenbank op Spitsbergen bewaart plantenzaden. Als back-up heeft dit zijn nut al bewezen, en daarnaast is het een signaal: voor onze voedselzekerheid zijn we afhankelijk van genetische diversiteit.
Timo De Groof, promovendus aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, bestudeert nanobodies: kleine stukjes antilichaam die een receptor beïnvloeden die een rol speelt bij de ontwikkeling van kanker.
Drie van de vier Spinozapremies gaan dit jaar naar levenswetenschappers. Anna Akhmanova en Marileen Dogterom, die samen onderzoek doen naar de structuur en functie van het cytoskelet, vielen allebei in de prijzen. Een derde Spinozapremie ging naar John van der Oost, een van de grondleggers van CRISPR-Cas.
De meeste vormen van chemotherapie bij kanker zijn nog weinig specifiek. Er bestaan al nieuwe, gerichtere opties. Waarom dringen die maar langzaam door in de kliniek? ‘Het is toekomstmuziek waar je u tegen zegt.’
Kanker behandelen met patiënteigen, in het lab opgewerkte witte bloedcellen. Dat doet Jolanda de Vries bij het Radboudumc in Nijmegen. De behandeling staat nog te boek als experimenteel, maar wordt al wel vergoed vanuit het basispakket.
Een overschot aan dopamine gaat ten koste van je beslisvaardigheid. Maar waarom precies? Het UMC Utrecht zoekt het antwoord bij ratten met de nieuwste chemogenetische technieken.
Weefsels ertoe aanzetten zichzelf te herstellen. Dat is de expertise van hoogleraar Carlijn Bouten, net benoemd als KNAW-lid. Met een grote subsidie brengt ze verschillende disciplines bij elkaar.
Er gaapt een gat tussen onderzoek naar hart- en vaatziektes en grote patiëntentrials. Dat gat wil de Hartstichting dichten door vier nieuwe projecten te financieren, die de gang naar de kliniek moeten versnellen.