Branded content

LabAnalyse 2019, over ontwikkelingen in het lab

Advertorial | dinsdag 15 oktober 2019

Tijdens het LabAnalyse event op donderdag 7 november bij 1931 Congrescentrum 's-Hertogenbosch staat kennisuitwisseling rondom actuele analysemethoden binnen laboratoria centraal. Deze dag biedt veel informatie over de laatste ontwikkelingen in het laboratorium, zoals machine learning, PAT en miniaturisering van analytische instrumenten.

Het lezingen programma wordt afgetrapt door door David Santillo. Greenpeace voert niet alleen actie voor een beter milieu, ze doet ook al jaren wetenschappelijk onderzoek naar de karakterisering van micropastics als milieuverontreinigende stof. Dr. David Santillo, Senior Scientist bij Greenpeace Research Laboratories vertelt in zijn keynote over de geboekte vooruitgang en de uitdagingen bij het gebruik van FT-IR in dit onderzoek.

Henk-Jan van Manen van Nouryon spreekt over het gebruik van Process Analytical Technology om de veiligheid, efficiëntie en duurzaamheid van productieprocessen te verbeteren. Joost Groen gaat in op de basis van gasanalyse: de nationale meetstandaarden bij VSL. En prof. dr. Han Gardeniers van MESA+/Universiteit Twente bespreekt de bijdrage van microfluidics aan ontwikkelingen in het analytisch-chemische veld. De miniaturisering van analytische instrumenten en de mogelijkheid om met extreem kleine monsterhoeveelheden te werken zonder de kwaliteit van de analyse te verliezen komen aan de orde.

Ook de analytische uitdagingen in voedingsonderzoek komen ruimschoots aan bod. Dr. Maurien Olsthoorn van DSM Biotechnology Center bespreekt de uitdagingen bij de biotechnologische ontwikkeling van voedselingrediënten. Prof. dr. Joeri Vercammen van de Universiteit van Gent spreekt over het gebruik van SIFT-MS Aroma-analyse om zo de geografische oorsprong van mediterrane olijfolie te verifiëren. En dr. Twan America van de WUR praat over het gebruik van massaspectrometrie voor de detectie en kwantificering van meerdere allergenen in voeding.

Het analyseren van bloed gebeurt veelal in het centrale ziekenhuislab op grote en uitgebreide analyzers. Veel testen kunnen gestandaardiseerd worden op kleinere apparaten die even nauwkeurig en bovenal sneller op de gewenste locatie kunnen worden uitgevoerd. Ivar Donker van Relitech staat aan de hand van praktijkvoorbeelden stil bij de huidige mogelijkheden en de toekomst.

De dag wordt afgesloten door Rick Cost. Hij is coördinator Fysieke Training bij Feyenoord en vertelt over analyses in de sport.

Naast het conferentieprogramma presenteren toonaangevende leveranciers van analyseapparatuur, reagentia, labbenodigdheden en overige labanalyseproducten zich met een table-top stand.  Zij tonen hier hun kennis en innovaties op het gebied van geavanceerde analysetechnieken. U kunt hier terecht met al uw vragen en om te netwerken.

Inschrijven voor LabAnalyse is kosteloos als u werkzaam bent op het lab en kan via www.labanalyse.nl