Branded content

Veiligheid op temperatuur

Partner content | vrijdag 9 oktober 2020

De compacte, flush-gemonteerde RVS Tankdouche van Denios is speciaal ontworpen voor plekken waar een goede hygiëne cruciaal is. Daarnaast is extra aandacht besteed aan de watertemperatuur.

Op plekken waar gewerkt wordt met gevaarlijke stoffen, zijn nood- en oogdouches verplicht. Aanwezig zijn ze dus vrijwel altijd, maar voldoen ze ook aan de richtlijnen? Nood- en oogdouches moet je testen en onderhouden, zodat ze altijd goed functioneren. Bovendien moet de temperatuur comfortabel genoeg zijn om lang genoeg te kunnen spoelen, een suggestie die nogal eens over het hoofd wordt gezien.

“De RVS Tankdouche is kleiner dan gemiddelde tankdouches”

Denios introduceert twee nieuwe modellen RVS Tankdouches, die standalone functioneren en altijd op temperatuur zijn. Een van de modellen is speciaal ontworpen voor de voedingsmiddelen- en farmaceutische industrie en voldoet aan de extra strenge hygiëne-eisen. Norman Rumaruson, technisch commercieel specialist bij Denios, legt uit wat dat betekent.

Uitdagende wens

Zoals de meeste producten van Denios, ontstond de RVS Tankdouche na een vraag van een klant. Rumaruson: “De klant, werkzaam in de voedingsmiddelenindustrie, wilde een nooddouche inclusief oogdouche die aan specifieke hygiënische eisen en technische specificaties voldeed. Zo moest het apparaat binnen en buiten kunnen staan en mocht er geen stof kunnen achterblijven. Daarnaast moest je onder de douche kunnen schoonmaken, zoals nodig is in productieruimtes. Ook moest de douche door een deur passen.”

Dat betekende dat de watertank niet bovenin kon zitten, zoals bij traditionele nooddouches meestal het geval is. Deze douches zijn daarom zo’n 4 meter hoog. Dat heeft als extra nadeel dat onderhoud moet plaatsvinden met behulp van stijgermateriaal of hoogwerkers. Denios besloot de watertank van de RVS Tankdouche daarom aan de achterzijde te plaatsen. Alle werkzaamheden en onderhoud kunnen vanaf vloerniveau plaatsvinden en de technische ruimte is van beide zijkanten bereikbaar.

Compacte uitvoering

Het systeem is slechts 2,4 meter hoog en met een standaardvrachtwagen te vervoeren. “De douche is compact en kleiner dan gemiddelde tankdouches”, zegt Rumaruson. Omdat de watertank aan de achterkant zit, doet bij de RVS Tankdouche niet de zwaartekracht het werk, maar een pomp. “We hebben de watertank daarom kleiner kunnen maken dan bij een traditionele tankdouche, want om bij zon douche het vereiste debiet van 60 liter per minuut een kwartier lang te halen, moet er genoeg water in de tank zitten om de druk lang genoeg te waarborgen”, legt Rumaruson uit. De tank van een dergelijke douche is 1.500 liter, terwijl die van de RVS Tankdouche 1.200 liter is.

“Door de flush-montage kan er geen stof op de naden achterblijven”

Ook de geïntegreerde oogdouche haalt het vereiste debiet van 6 liter per minuut. Om een kwartier de ogen te kunnen spoelen, moet je comfortabel met je armen op een oppervlak kunnen leunen. “Dat kan bij deze oogdouche door de klep naar je toe open te klappen en daarop te steunen”, legt Rumaruson uit.

Bijzonder aan de RVS Tankdouche, is dat het apparaat volledig van roestvrijstaal is en helemaal flush is gemaakt. Rumaruson: “Dat betekent dat de opstelling geheel glad is, er kan dus geen stof op de naden achterblijven.” Ook is de douche geïsoleerd en voorzien van alles wat je nodig hebt om een goede temperatuur te garanderen.

Niet te warm, niet te koud

“De temperatuur van het water is enorm belangrijk”, benadrukt Rumaruson. De Amerikaanse norm (ANSI Z 358.1-2004) zegt dat de watertemperatuur tussen de 15 en 35 °C moet liggen. De Europese norm EN 15154 kent geen verplichting, maar enkel een advies. Dit advies zegt dat een temperatuur onder de 15 °C niet wenselijk is. Rumaruson: “Te koud water is voor de gebruiker zeer oncomfortabel. Een kwartier spoelen is dan lastig vol te houden. Het is dus onverstandig om een nood- of oogdouche aan te sluiten op de koudwaterleiding.” Dit water is meestal tussen de 5 en 13 °C. Onder de 5 °C kan zelfs een koudeshock optreden.

Het water moet dus verwarmd worden. De RVS Tankdouche heeft daarom een verwarmingselement en temperatuurregelaar. Als je water verwarmt, moet je wel rekening houden met de legionellabacterie. Tussen 20 en 25 °C is er een laag risico, tussen 25 en 50 °C een hoog risico. Onder de 20 °C is te koud voor de gebruiker, dus de adviestemperatuur van een nooddouche ligt tussen 20 en 25 °C. Denios elimineert daarbij het risico op legionella op twee manieren. Rumaruson: “Het systeem bevat een ionenfilter, dat jaarlijks wordt gecontroleerd. Daarnaast wordt het water enkele keren per dag rondgepompt in de tank.” Deze circulatietechniek kun je naar eigen inzicht instellen via de besturingsunit (PLC). Zo is een legionellavrij systeem gewaarborgd. Bovendien maakt het ionenfilter de nooddouche onderhoudsarm en bij elke rondpompcyclus wordt de functie van de douche gecontroleerd.

Signalering op afstand

Ook aan de controle en communicatie is gedacht. “Aan de voorzijde van de nooddouche zit op ooghoogte een signaleringsysteem met drie lampen”, legt Rumaruson uit. “Zo kun je in één oogopslag zien wat de status van de nooddouche is, terwijl zon controlesysteem bij traditionele tankdouches aan de bovenkant zit in de vorm van een stoplicht.” Daarnaast kun je het apparaat op afstand monitoren via GPS of Wifi. Zo ben je altijd op de hoogte van het waterniveau en de watertemperatuur. Ook wordt de rondpompcyclus geregistreerd en wordt er een melding gegeven als iemand het systeem gebruikt.