(Agri)food

Met deze Specialismen

Honing heelt wonden

dinsdag 9 september 2014

Verse bijenhoning vertoont echt een antibacteriële werking, en dat is is te danken aan melkzuurbacteriën in het inwendige van de bij. Die symbionten maken een metabolietencocktail aan waarmee je in principe zelfs de meest beruchte antibioticaresistente ziekenhuisbacteriën plat kunt krijgen, schrijven Zweedse onderzoekers in het International...

Micrococci houden van polyester

donderdag 4 september 2014

Dat polyester kleding harder gaat stinken dan katoen wanneer je er in zweet, komt doordat polyester een betere voedingsbodem is voor de verantwoordelijke bacteriën. De Gentse onderzoeker Chris Callewaert heeft dat experimenteel vastgesteld, meldt hij op de website van Applied and Environmental Microbiology. Het experiment bestond...

Je enzymen hebben massaal de hik

woensdag 3 september 2014

Metabole processen in levende cellen verlopen veel minder gelijkmatig dan iedereen dacht. Het gaat met horten en stoten die een merkbare toevalsfactor toevoegen aan het tempo van de celgroei, ontdekten onderzoekers van FOM-instituut AMOLF in Amsterdam. Het onderzoek is gedaan met de bacterie E.coli maar er is alle reden om aan te nemen...

Stinkt naar de verkeerde clostridium

dinsdag 2 september 2014

De nieuwste elektronische neus ruikt aan je diarree met welke stam van Clostridum difficile je precies bent besmet. Dan weet je tenminste welke medicijnen je het beste kunt slikken, beloven chemici van de University of Leicester in het tijdschrift Metabolomics. De huidige tests geven meestal alleen aan dat je met C. difficile te maken...

Waar je HDL-cholesterol blijft

dinsdag 2 september 2014

Methylglyoxaal beschadigt ‘goede’ cholesterol en is dus een medeveroorzaker van hart- en vaatziekten. Glyoxalase-enzym als voedingssupplement is het uitproberen waard, suggereren Engelse onderzoekers in het tijdschrift Nutrition and Diabetes. Dat methylglyoxaal, officieel 2-oxopropanal, is een natuurlijk bijproduct van glycolyse en...

Suikerbieten houden van chemie

maandag 1 september 2014

Eerstegeneratiebiomassa gaat in Nederland een gouden toekomst tegemoet. Nu de EU de suikerquota afschaft kunnen we binnenkort extra bieten gaan telen ten behoeve van de chemische industrie. Op voorwaarde dat die het spelletje meespeelt, suggereert een persbericht van Wageningen UR. Binnen Europa ligt de suikerproductie al jaren aan...

Test voor biologische tomaten

donderdag 28 augustus 2014

Met NMR-spectrometrie kun je zien of een tomaat een biologisch gekweekte tomaat of een kastomaat is. Dat claimen althans Beierse onderzoekers in het Journal of Agricultural and Food Chemistry. Ze geven zelf toe dat onduidelijk is waar het karakteristieke verschil dan precies in zou moeten zitten, chemisch gezien, en waar het precies...

Ionische huidontsmettingsvloeistof

woensdag 27 augustus 2014

Met ionische vloeistoffen kun je bacteriële huidinfecties te lijf. Ze dringen gemakkelijk door de huid heen en zowel antibiotica als de beschermende biofilms van die bacteriën lossen er in op, melden onderzoekers van de UC Santa Barbara en het Los Alamos National Laboratory. Ze hebben octrooi aangevraagd en spreken nu al van een ‘magic...

Agenda
Ontvang de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van C2W.

Meld je nu aan!

C2W Social Media

Logo Twitter

Logo Linkedin

Wordt abonnee/lid

Logo KNCV

Sluit nu een abonnement af of word lid van de KNCV en ontvang elke week het laatste nieuws, digitaal of op papier. 

Sluit nu een abonnement af!