(Agri)food

Met deze Specialismen

Celdeling bij DowDuPont

dinsdag 2 april 2019

Vanaf 1 april scheidt Dow zich af van DowDuPont, zo meldt ChemistryViews.De afdeling Materiaalwetenschappen van Dow gaat verder als onafhankelijk, beursgenoteerd bedrijf in Midland, Michigan, VS. DuPont zelf zal zich op 1 juni afsplitsen van DowDuPont, alsook Corteva Agriscience, die zich bezighoudt met het maken van landbouwkundige chemicaliën....

Gen-soja tegen diarree

maandag 1 april 2019

In Gent zijn sojaplanten dusdanig gemodificeerd dat ze antilichamen aanmaken in hun bonen. Het resulterende sojameel verkleint de kans op darminfecties bij biggen, valt te lezen in Nature Biotechnology.Het wordt in de eerste plaats gebracht als alternatief voor excessief antibioticagebruik in de varkenshouderij. Maar met dezelfde techniek...

NBC-19: ontwikkelingen voor het hele veld

vrijdag 15 maart 2019

De kaartverkoop voor de Nederlandse Biotechnologie Conferentie (NBC-19) is geopend. De komende maanden stellen wij de sprekers voor; te beginnen met Arjen van Tunen, ceo van KeyGene.Hoe ben je bij KeyGene beland? ‘Ik heb medische biologie gestudeerd aan de VU in Amster­dam (1979). Binnen die opleiding volgde ik een aantal plantenvakken...

Flexibele robots in agrofood Premium

dinsdag 12 maart 2019

Repeterend zwaar en saai werk in klamme kassen of in de vlees­verwerkingsindustrie lijkt een uitgelezen kans om robots in te zetten. Maar die kunnen nog niet goed overweg met de complexe werkom­gevingen. Innovatieprogramma FlexCRAFT wil dat de komende vier jaar veranderen. ‘Nederland heeft een toonaangevende agrofoodsector...

Zure genen

dinsdag 26 februari 2019

In Amsterdam zijn de genen ontdekt die citrusvruchten zuur maken. Het zijn eigenlijk dezelfde genen die petunia’s blauw maken, stellen Ronald Koes, Francesca Quattrocchio en collega’s van het Swammerdam Institute for Life Sciences in Nature Communications.Bij zulke vruchten zit het sap in blaasjes, die eigenlijk uit hun krachten...

De wetenschap achter overgewicht

woensdag 13 februari 2019

Na dit fascinerende boek denk je nooit meer hetzelfde over dikke mensen.Ik ontmoette Anthony Warner – biochemicus, kok, blogger over voedsel – vorig jaar persoonlijk, toen we hem uitnodigden voor een lezing naar aanleiding van zijn wereldwijde bestseller The Angry Chef (vertaald als De Eetwijzer). Het is een kleine, slanke...

Zaden in een poolkluis Premium

woensdag 23 januari 2019

De Wereldzadenbank op Spitsbergen bewaart plantenzaden. Als back-up heeft dit zijn nut al bewezen, en daarnaast is het een signaal: voor onze voedselzekerheid zijn we afhankelijk van genetische diversiteit.Diep in een berg op Spitsbergen ligt een back-up opgeslagen van de belangrijkste landbouwgewassen op aarde. In een netjes uitgehakte...

Thermodynamica lest de dorst

dinsdag 8 januari 2019

Gistcellen produceren ethanol om hun metabolisme thermodynamisch onder controle te houden. En voor de lactaatproductie van kankercellen zou dat ook wel eens kunnen gelden, oppert de Groningse hoogleraar Matthias Heinemann in Nature Metabolism.Beide processen komen neer op energieverspilling. Ethanol kun je immers verder verbranden, en...