Analyse & Labtechnologie

Vloeistofstromen op microschaal

Wim De Malsche ontwikkelt bij de Vrije Universiteit Brussel een 3D-microscoop waarmee je vloeistof­stromen op microchips kunt visualiseren. Op die manier combineert hij fundamenteel onderzoek met commerciële toepassingen.

Veilig innoveren

Om de veiligheid op het lab te garanderen, werkt Denios aan innovaties die de gebruiker nog beter beschermen.

Oude eiwitten, nieuwe inzichten Premium

Een nieuwe manier van fossielen analyseren aan de hand van bewaard gebleven eiwit levert opmerkelijke inzichten. Zo is onlangs een pas ontdekte mensachtige, de Denisovan, geïdentificeerd door analyse van een 160.000 jaar oude kaak. Maar in dit nieuwe vakgebied, paleoproteomics, is nog veel meer gaande.

Proeflab voor robotica

Sinds vorig jaar bouwt Omron aan diverse Innovation Labs. Klanten van die automatiseringsspecialist kunnen er met eigen ogen en handen de robots zien
en testen.

Elke koolstofbron een kans

Kunststoffen en andere bronnen van koolstof kun je omzetten in grondstoffen voor de chemische industrie en in brandstoffen voor de energieproductie. Plasma Power verbeterde de benodigde techniek en chemie.

De (on)zekerheid van metingen

Volgend jaar september moeten geaccrediteerde laboratoria volledig voldoen aan de nieuwe versie van ISO 17025. ‘Ze moeten met alle bronnen van meetonzekerheid rekening houden.’

‘Een nieuw vakje in de gereedschapskist’

In augustus verscheen er op de site van ChemistryWorld een artikel over kunstmatige intelligentie in syntheserobots met daarbij de vraag of synthetisch organisch chemici daardoor uiteindelijk overbodig worden. We legden het voor aan drie organisch chemici.

Naar boven