Geneeskunde & Immunologie

Pharmafilter onder druk

Het Zaans Medisch Centrum besloot gisteren om zijn afvalzuiveringssysteem definitief buiten werking te stellen. Het ziekenhuis hoopt met deze maatregel de oprukkende, resistente Citrobacter definitief de kop in te drukken.

Teruggeven aan het publiek

Hersenonderzoeker Angelique van Ombergen haalde dit jaar de prestigieuze lijst ‘30 under 30’ van Forbes. ‘Dat helpt om een breder publiek te bereiken.’

‘Plasma heeft een soort magie’

Annemie Bogaerts, hoogleraar aan de Universiteit Antwerpen, is een van dé Europese experts op het gebied van plasmaonderzoek voor (bio)chemische toepassingen. Ze zet het onder meer in om kankercellen te vernietigen en CO2
om te zetten in meer waardevolle chemische componenten en hernieuwbare brandstoffen.

Tuberculose gaat door de maag Premium

Tuberculose is al jarenlang een van de meest dodelijke ziektes ter wereld, maar onderzoekers zetten nog steeds kleine stapjes vooruit die genezing makkelijker moeten maken.

Aanvallen!

De gemeente Den Haag wil een ‘aanvalsplan’ instellen om de vaccinatiegraad in Den Haag te laten stijgen. Zij wil mobiele teams ‘de wijk in sturen’ om prikken uit te delen. Maar bereik je daarmee de vaccinatiecritici?

‘We weten duidelijk nog te weinig’ Premium

Dit jaar stopte Biogen met de ontwikkeling van een alzheimermedicijn tegen amyloïde plaques op basis van antilichamen. Farmaceuten Pfizer, Eli Lilly, Roche en Johnson & Johnson gooiden al eerder de handdoek in de ring. Is er nog hoop?

Verstopkampioen onthult verdwijntruc

Tuberculose is moeilijk te bestrijden, omdat Mycobacterium tuberculosis zich verstopt in het immuunsysteem. Een internationaal team van onderzoekers ontdekte dat de bacterie dit doet door een uniek molecuul te produceren dat opruiming door de afweercellen voorkomt, schrijven ze in Nature chemical biology. De vondst biedt nieuwe kansen voor de ontwikkeling van geneesmiddelen tegen tuberculose.

De enige pomp die aan al onze eisen voldoet

Een specialist in immunotherapie gebruikt de nieuwe Quantum slangenpomp van Watson-Marlow Fluid Technology Group (WMFTG) voor zijn bioprocessing. Dit bedrijf zocht een pomp met een hogere capaciteit voor zijn UF/DS-processen. De bewezen prestaties van de Quantum slangenpomp bij downstreamtoepassingen voor eenmalig gebruik maakten het een voor de hand liggende keuze.

Naar boven