vrijdag 5 maart 2021

Een Chinees kruidenmedicijn bevat een klein molecuul dat bij mannen werkt als anticonceptiemiddel: triptonide ontdoet zaadcellen van hun vermogen om rechtuit te zwemmen.
woensdag 24 februari 2021

Micro-raketmotortjes kunnen gewrichten behandelen met waterstofgas, dat ontstekingsreacties dempt door reactieve zuurstof onschadelijk te maken. Chinese onderzoekers hebben zo al een paar labratten afgeholpen van reumatische klachten, claimen ze in Nano Letters.
donderdag 11 februari 2021

Een Europees onderzoeksteam met Amsterdamse en Eindhovense inbreng ontwikkelt een kunsthart dat met het lichaam ‘vergroeit’.
dinsdag 26 januari 2021

Uitschakeling van het eiwit synaptogyrine-3 kan wellicht voorkomen dat tau-eiwitten de communicatie tussen zenuwcellen aantasten. Bij muizen lijkt het goed te werken.
donderdag 21 januari 2021

Het aantal mensen dat voor de tweede keer positief test voor COVID-19 loopt op. Zijn herinfecties dan toch niet zo zeldzaam? Of is er iets anders aan de hand?
woensdag 20 januari 2021

De opkomst van microbioomonderzoek, zowel in de medische sector als in de voedselketen, vraagt om goede opslag in biobanken. Het Europese project MicrobiomeSupport werkt aan de standaarden.
woensdag 13 januari 2021

Patricia Dankers, hoogleraar biomedische materialen en chemie aan de TU/e, combineert haar fundamentele interesse voor chemie met de sterke wil om daaruit remedies te destilleren voor patiënten.
vrijdag 8 januari 2021

Zelfassemblerende eiwitten kunnen een betaalbaar SARS-CoV-2 vaccin vormen dat buiten de koelkast is te bewaren en mogelijk maar één keer hoeft te worden toegediend, melden biochemici van Stanford.