donderdag 21 januari 2021

Regeneratieve farmacologie biedt een heel nieuwe kijk op de menselijke fysiologie en op ziekte en gezondheid. ‘De nieuwe methodes staan veel dichter bij het complete, intacte lichaam.’
donderdag 21 januari 2021

Dat katten gek worden van kattenkruid is evolutionair gezien niet zo vreemd. De bizarre reactie werkt bescherming tegen muggen in de hand. En dat is handig als je daarna gaat liggen loeren op een prooi, suggereren Japanse onderzoekers in Science Advances.
woensdag 20 januari 2021

De opkomst van microbioomonderzoek, zowel in de medische sector als in de voedselketen, vraagt om goede opslag in biobanken. Het Europese project MicrobiomeSupport werkt aan de standaarden.
woensdag 20 januari 2021

Bacteriën synthetiseren het antibioticum thiostrepton op een biochemisch nogal aparte manier. Dat blijkt als je met röntgenkristallografie het enzym bekijkt dat de eerste stap zet.
vrijdag 8 januari 2021

Het aantal dierproeven moet sneller omlaag, aldus Tweede Kamerleden. Maar realiteitszin ontbreekt in de politieke discussie. ‘Het is een makkelijk onderwerp om een mening over te hebben.’
woensdag 16 december 2020

Het Engels-Zweedse AstraZeneca is van plan om het in Boston gevestigde Alexion over te nemen voor een recordbedrag van $ 39 miljard (€ 32 miljard).
donderdag 10 december 2020

Bijengif maakt rode bloedcellen praktisch inzetbaar als verpakking voor therapeutische eiwitten. Onder invloed van licht gaan de bommen los.
donderdag 3 december 2020

Hoe breken de werkzame stoffen uit medicijnen in het lichaam af tot metabolieten? Infrarood-ionspectroscopie legt minieme verschillen tussen die moleculen bloot.