dinsdag 22 december 2020

Met anorganische katalyse, microfluïdica, een smartphone en een neuraal netwerk kun je virussen naar keuze detecteren in minder dan een uur, aldus een publicatie in Science Advances.
dinsdag 15 december 2020

Een combinatie van flowchemie en kunstmatige intelligentie ontwikkelt binnen een uur volautomatisch een recept voor kwantumdots in elke gewenste kleur, en gaat ze dan meteen produceren op kilogramschaal.
donderdag 10 december 2020

Bijengif maakt rode bloedcellen praktisch inzetbaar als verpakking voor therapeutische eiwitten. Onder invloed van licht gaan de bommen los.
donderdag 26 november 2020

Moleculen hebben geen wieltjes nodig om rechtuit te kunnen bewegen over een oppervlak. Je kunt er zelfs trefzeker een punt op 150 nm afstand mee raken.
dinsdag 10 november 2020

Amerikaanse onderzoekers ontwikkelden een twee-componenten nanodeeltje-vaccin tegen SARS-CoV-2 dat tien keer beter werkt dan het losse spike-eiwit. Het vaccin wordt al klaargestoomd voor klinische tests.
vrijdag 6 november 2020

Om optimaal een reactie te katalyseren hoeven nanodeeltjes minder ver uit elkaar te liggen dan gedacht. Dat stelt Gadi Rothenberg, die samen met zijn groep aan de Universiteit van Amsterdam een elegante methode ontwikkelde om het experimenteel aan te tonen.
donderdag 29 oktober 2020

Met een moleculaire bolide hoopt James Tour in 2022 de internationale nano-autorace in Toulouse te winnen. Tert-butylwielen vullen de alkyn-assen en de ingebouwde dipool aan als belangrijke troeven, schrijft hij in het Journal of Organic Chemistry.
vrijdag 23 oktober 2020

Data-opslag op een niet-biologisch ketenmolecuul is weer een stapje dichterbij. Met een moleculair motortje kun je met lichtgolven de ‘schrijfkop’ aansturen zodat hij óf een 0 óf een 1 op de keten zet.