Verenigingen

115 jaar KNCV

KNCV |
Carrière & Opleiding

De KNCV bestaat 115 jaar. Op 15 april 1903 werd in Den Haag besloten tot oprichting van de Nederlandse Chemische Vereniging (NCV) met als belangrijkste doel: ‘De behartiging der belangen der Chemie en harer beoefenaars in den ruimsten zin des woords.’ Een terugblik op 115 jaar KNCV.

Nog steeds is belangenbehartiging een belangrijke pijler van de KNCV, maar de vereniging is zich steeds meer gaan richten op het bieden van een platform voor ontmoeting en kennisdeling voor chemici, life scientists en procestechnologen. Jan-Willem Toering, directeur van de KNCV: ‘We zien dat de KNCV als beroepsvereniging door de jaren heen veel meer een maatschappelijke rol heeft gekregen. Uiteraard is de KNCV nog steeds een verbinder van mensen met dezelfde achtergrond en interesses, maar we richten ons ook nadrukkelijk op het zichtbaar maken van chemie en chemici.’

Jubileumprojecten

De chemie is volgens Toering een schitterend vakgebied waarin chemici concreet nieuwe moleculen bouwen voor bijvoorbeeld nieuwe materialen, nieuwe katalysatoren en nieuwe medicijnen. ‘Het is belangrijk om dat te laten zien, zodat er meer begrip en bewondering voor de chemie ontstaat en zodat we een volgende generatie enthousiast kunnen maken om het stokje over te nemen.’

Dit feestelijke jaar zal de KNCV zich hier vol energie voor inzetten met een aantal jubileumprojecten, zoals een speciale editie van de Avond van de Chemie op 9 oktober in Theater Diligentia in Den Haag. Een historische plaats voor de KNCV, want van 1946-1961 heeft de Algemene Nederlandsche Chemische Vereeniging er gezeteld op de eerste verdieping van het gebouw aan het Lange Voorhout. Tijdens De Avond van de Chemie vindt tevens de landelijke finale plaats van De Slimste Scheikundige, een quiz waarin chemici, life scientists en procestechnologen strijden om de titel slimste scheikundige van Nederland én de hoofdprijs van € 1.150.

Op dit moment vinden overal in Nederland de voorrondes plaats van de Slimste Schei­kundige. Durf jij de uitdaging aan, dan kun je je nog met een team opgeven voor de voorronde op 15 mei in Enschede, 29 mei in Geleen, 7 juni in Oss of 12 juni in Terneuzen. Meld je nu aan op www.deslimstescheikundige.nl. De winnaars van de zes regionale voorrondes nemen het op 9 oktober tegen elkaar op onder leiding van Philip Freriks. 

Klik hier om een beknopte geschiedenis van de KNCV te downloaden.

Deel deze pagina

Masterclass Business Development & Innovation in Life Sciences:
d
onderdag 26 januari in Utrecht.

KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV) vergroot de (vak)kennis van leden, bevordert de contacten tussen leden en behartigt hun belangen in hun werkveld en richting politiek en overheid. Werk, Onderwijs en Maatschappij zijn de speerpunten van het beleid. Ook maakt de KNCV zich hard voor de beeldvorming van de chemie buiten de vereniging.

NBV

De Nederlandse Biotechnologische Vereniging (NBV) is dé beroepsvereniging van professionals werkzaam in de toegepaste life sciences. De NBV wil professionele activiteiten en maatschappelijk verantwoorde beroepsuitoefening stimuleren. Daarnaast draagt de NBV bij aan een evenwichtige informatievoorziening over nut, belang en maatschappelijke betekenis van de biotechnologie.

NVBMB

De Nederlandse Vereniging voor Biochemici en Moleculair Biologen (NVBMB) is opgericht in 1927 en vertegenwoordigt de belangen van studenten en professionals in deze vakgebieden. De vereniging heeft tot doel het veld van biochemie en moleculaire biologie te stimuleren. 

Jong KNCV zoekt versterking!

Ben je lid van de KNCV en wil jij je professionele netwerk uitbreiden? Wil je samen met andere jonge chemici de KNCV vertegenwoordigen bij bedrijven en onderwijs­instellingen? Neem jij initiatief en bezit jij over organisatietalent? Dan is Jong KNCV op zoek naar jou! Mail je vragen of je sollicitatie naar ons!

Naar boven