Verenigingen

Begin bij jezelf

KNCV |
Carrière & Opleiding

Elke C2W-editie vertelt een carrièreconsultant over zijn of haar ervaringen. Deze keer is Frans Houwen aan het woord, eigenaar van ScienceLynk B.V.

'Veel chemici in wording die me benaderen voor advies doen dat ruim voor ze afstuderen of promoveren', begint Frans Houwen. 'Ze realiseren zich dat het een bepaalde inspanning vereist om een baan te vinden, maar vrijwel niemand weet hoe je dat aanpakt.’

Een veelvoorkomende vraag die Houwen krijgt, gaat over de keuze tussen een baan in de industrie of promoveren. ‘Mijn uitgangspunt hierbij is steevast dat je moet kiezen voor iets wat je echt leuk vindt. Vrijwel altijd komt dit overeen met waar je als persoon goed in bent. In feite houd ik mezelf een spiegel voor, door met mijn vragen een kleine (eigen) ontdekkingstocht te starten. Deze vragen hoeven helemaal geen betrekking te hebben op chemie, werk of geld verdienen. Ze gaan juist vaak over hobby’s en vrije tijd, en hebben als doel de fantasie te prikkelen.’

Zelfvertrouwen

Houwen: ‘Ik help mensen inzicht in zichzelf te krijgen  en daar een richting voor hun loopbaan aan te verbinden. Dit heeft al meerdere keren geleid tot vervolgafspraken, waarbij we verder ingaan op details. Het initiatief blijft altijd bij de vrager.’

Het schrijven van een goede sollicitatiebrief en curriculum vitae komen meestal pas daarna aan bod. ‘Je moet immers eerst weten wat je écht wilt om een goede motivatie onder woorden te kunnen brengen. De stap na de studie is vaak onbekend en ik zie regelmatig een tekort aan zelfvertrouwen. Als coach bied ik op dit punt ondersteuning. Het is ronduit mooi om te zien hoe snel mensen kunnen groeien.

Het is altijd een kroon op mijn werk als ik een telefoontje krijg met de mededeling dat iemand op de juiste plek is terechtgekomen.’

Deel deze pagina
Loopbaanadvies nodig?

KNCV carrièreconsultants zoals Frans Houwen helpen chemici met loopbaanadvies. Leden van de KNCV kunnen gratis een oriënterend gesprek aanvragen bij een van de zeventien consultants.

Masterclass Business Development & Innovation in Life Sciences:
d
onderdag 26 januari in Utrecht.

KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV) vergroot de (vak)kennis van leden, bevordert de contacten tussen leden en behartigt hun belangen in hun werkveld en richting politiek en overheid. Werk, Onderwijs en Maatschappij zijn de speerpunten van het beleid. Ook maakt de KNCV zich hard voor de beeldvorming van de chemie buiten de vereniging.

NBV

De Nederlandse Biotechnologische Vereniging (NBV) is dé beroepsvereniging van professionals werkzaam in de toegepaste life sciences. De NBV wil professionele activiteiten en maatschappelijk verantwoorde beroepsuitoefening stimuleren. Daarnaast draagt de NBV bij aan een evenwichtige informatievoorziening over nut, belang en maatschappelijke betekenis van de biotechnologie.

NVBMB

De Nederlandse Vereniging voor Biochemici en Moleculair Biologen (NVBMB) is opgericht in 1927 en vertegenwoordigt de belangen van studenten en professionals in deze vakgebieden. De vereniging heeft tot doel het veld van biochemie en moleculaire biologie te stimuleren. 

Jong KNCV zoekt versterking!

Ben je lid van de KNCV en wil jij je professionele netwerk uitbreiden? Wil je samen met andere jonge chemici de KNCV vertegenwoordigen bij bedrijven en onderwijs­instellingen? Neem jij initiatief en bezit jij over organisatietalent? Dan is Jong KNCV op zoek naar jou! Mail je vragen of je sollicitatie naar ons!

Naar boven