Verenigingen

Beste leden van de KNCV...

Jan-Willem Toering |
Beleid & Bedrijfsvoering

Na de Nobelprijswinst van Ben Feringa vorig jaar, bleef ook in 2017 de zon schijnen voor de Nederlandse chemie met Spinozapremies voor Albert Heck en Michel Orrit. Zij mogen nieuwe hoofdstukken toevoegen aan hun toch al indrukwekkende onderzoek.

Ook de KNCV kan terugkijken op een boeiend jaar met mooie successen. Zo wist een delegatie van de KNCV in São Paulo de organisatie van het IUPAC World Chemistry Con­gress 2023 naar Nederland te halen, een prestatie om trots op te zijn. Een groep jonge leden bezocht de Organisation for Prohibition of Chemical Wea­pons (OPCW) tijdens een interessant bedrijfsbezoek en een enthousiast nieuw Jong KNCV bestuur werkt met frisse energie aan evenementen voor onze jonge leden. Daarnaast is het aanbod van de KNCV Aca­demy uitgebreid en hebben we veel leden geholpen tijdens leerzame workshops.

De KNCV-prijzen zijn uitgereikt aan talentvolle chemici, met onder andere de Gouden Medaille voor de Twentse hoogleraar Nathalie Katsonis. Heel bijzonder was het erelidmaatschap van prof. Paul Crutzen, die al in 1995 de Nobelprijs voor de Scheikunde ontving. Samen met onze voorzitter Floris Rutjes reisden we af naar Mainz om daar Paul Crutzen te verrassen, die zeer vereerd was met dit eerbetoon.

Op de valreep van het nieuwe jaar is er een nieuwe sectie opgericht: Computationele en Theoretische Chemie. Daar­naast heeft het KNCV-bestuur het afgelopen jaar gesprekken gevoerd met de besturen van de bestaande secties. Die secties organiseren veel interessante bijeenkomsten, maar het blijkt moeilijk om nieuwe leden aan te trekken. We maken nu plannen om daar verandering in te brengen. 

We zijn bovendien meerdere nieuwe initiatieven gestart. Met het Chemie Media Cen­trum heeft Nederland nu een onafhankelijke bron van chemische feiten. Media, opiniemakers, leerlingen en iedereen die interesse heeft kan hier terecht om zich een genuanceerd beeld te vormen over chemische achtergronden bij het nieuws. En om ook de toenemende internationalisering het hoofd te bieden zijn we dit jaar tevens gestart met een Engels­talige onlineversie van C2W: C2W International.

Een van de hoogtepunten dit jaar was wederom De Avond van de Chemie, dit keer in Flint in Amersfoort. Met topsprekers Marcel Wubbolts, Kitty Nijmeijer, Ionica Smeets en Ben Feringa werd het een memorabele avond, die volgend jaar een vervolg zal krijgen in Diligentia, Den Haag. In 2018 bestaat de KNCV 115 jaar en dat zullen we niet ongemerkt voorbij laten gaan. We gaan op zoek naar De Slimste Scheikundige van Nederland met een finale tijdens de derde editie van De Avond van de Chemie. Zet 9 oktober alvast in uw agenda, het belooft weer een mooie avond te worden!

Namens het bureau en het bestuur van onze vereniging wens ik u heel fijne feestdagen en een goed 2018.

Een warme groet,

Jan-Willem Toering, directeur

Deel deze pagina
KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV) vergroot de (vak)kennis van leden, bevordert de contacten tussen leden en behartigt hun belangen in hun werkveld en richting politiek en overheid. Werk, Onderwijs en Maatschappij zijn de speerpunten van het beleid. Ook maakt de KNCV zich hard voor de beeldvorming van de chemie buiten de vereniging.

NBV

De Nederlandse Biotechnologische Vereniging (NBV) is dé beroepsvereniging van professionals werkzaam in de toegepaste life sciences. De NBV wil professionele activiteiten en maatschappelijk verantwoorde beroepsuitoefening stimuleren. Daarnaast draagt de NBV bij aan een evenwichtige informatievoorziening over nut, belang en maatschappelijke betekenis van de biotechnologie.

NVBMB

De Nederlandse Vereniging voor Biochemici en Moleculair Biologen (NVBMB) is opgericht in 1927 en vertegenwoordigt de belangen van studenten en professionals in deze vakgebieden. De vereniging heeft tot doel het veld van biochemie en moleculaire biologie te stimuleren. 

Jong KNCV zoekt versterking!

Ben je lid van de KNCV en wil jij je professionele netwerk uitbreiden? Wil je samen met andere jonge chemici de KNCV vertegenwoordigen bij bedrijven en onderwijs­instellingen? Neem jij initiatief en bezit jij over organisatietalent? Dan is Jong KNCV op zoek naar jou! Mail je vragen of je sollicitatie naar ons!

Naar boven