Verenigingen

Chemie is grenzeloos

Floris Rutjes |
Beleid & Bedrijfsvoering

Begin deze maand was ik met een grote KNCV-delegatie te gast bij de Israel Chemical Society (ICS), de Israëlische tegenhanger van de KNCV. Aanleiding was de 83ste editie van de Israel Chemical Conference waar elk jaar een delegatie met vooraanstaande chemici uit een bepaald land wordt uitgenodigd. Dit jaar was het de beurt aan Nederland.

Onze chemici hebben een uitstekende reputatie in de internationale wetenschapswereld. De Nederlandse toppers zijn graag geziene gasten bij internationale congressen en reizen de wereld over om prijzen op te halen. De uitkomsten van het recente rapport van de KNAW dat er in Nederland geen sprake is van een braindrain, oftewel het gevreesde weglopen van goede wetenschappers naar het buitenland, verbaasde mij dan ook geenszins.

Weliswaar loopt het aantal vertrekkende universitaire onderzoekers wel op, maar er komen ook veel buitenlandse wetenschappers hierheen. Over de hele linie genomen is de wetenschappelijke kwaliteit van de instroom gemiddeld zelfs iets beter dan de uitstroom, zo stelt het rapport.

Als ik kijk naar de KNCV, dan zie ik een vereniging die zich in het verleden met name op Nederland heeft gericht. De laatste jaren hebben wij de ramen echter opengegooid en richten wij de blik veel meer naar buiten.

Een direct resultaat daarvan is het winnende bid dat wij vorig jaar uitbrachten bij IUPAC in Brazilië waarmee we het IUPAC World Congress in 2023 in Nederland mogen verwelkomen. Het nieuwe digitale magazine C2W International is geheel Engelstalig en richt zich op de sterk groeiende buitenlandse chemische community in Nederland. Ook onderhouden wij warme banden met, onder andere, de collega’s bij de Duitse GDCh en de Belgische KVCV.

Verder heeft de KNCV een afgevaardigde binnen het bestuur van EuCheMS, de overkoepelende Europese vereniging van beroepsverenigingen die er bijvoorbeeld voor zorgt dat de chemische wetenschappen vertegenwoordigd zijn in de EU-commissie voor Open Science.

Tenslotte spelen we een belangrijke rol in ChemPubSoc, de organisatie die al bijna twintig wetenschappelijke chemietijdschriften uitbrengt die de KNCV aanzienlijke inkomsten uit royalties opleveren. Tal van Nederlandse chemici zitten of zaten als vakredacteur in de redactie van deze bladen. Ook binnen IUPAC zijn we sterk vertegenwoordigd in diverse commissies en divisies als president of secretaris.

Wel of niet internationaal is voor ons geen vraag meer. Chemie kent geen grenzen. Ons doel is om de vooruitgang van wetenschappelijke kennis te ondersteunen, om leden van de wetenschappelijke gemeenschap met verschillende achtergronden en specialismen samen te brengen. Maar vooral om ertoe bij te dragen dat de prachtige Nederlandse chemie en chemici zichtbaar zijn en zich laten zien. 

Deel deze pagina
KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV) vergroot de (vak)kennis van leden, bevordert de contacten tussen leden en behartigt hun belangen in hun werkveld en richting politiek en overheid. Werk, Onderwijs en Maatschappij zijn de speerpunten van het beleid. Ook maakt de KNCV zich hard voor de beeldvorming van de chemie buiten de vereniging.

NBV

De Nederlandse Biotechnologische Vereniging (NBV) is dé beroepsvereniging van professionals werkzaam in de toegepaste life sciences. De NBV wil professionele activiteiten en maatschappelijk verantwoorde beroepsuitoefening stimuleren. Daarnaast draagt de NBV bij aan een evenwichtige informatievoorziening over nut, belang en maatschappelijke betekenis van de biotechnologie.

NVBMB

De Nederlandse Vereniging voor Biochemici en Moleculair Biologen (NVBMB) is opgericht in 1927 en vertegenwoordigt de belangen van studenten en professionals in deze vakgebieden. De vereniging heeft tot doel het veld van biochemie en moleculaire biologie te stimuleren. 

Jong KNCV zoekt versterking!

Ben je lid van de KNCV en wil jij je professionele netwerk uitbreiden? Wil je samen met andere jonge chemici de KNCV vertegenwoordigen bij bedrijven en onderwijs­instellingen? Neem jij initiatief en bezit jij over organisatietalent? Dan is Jong KNCV op zoek naar jou! Mail je vragen of je sollicitatie naar ons!

Naar boven