Verenigingen

De kunst van het presenteren

KNCV |
Arbeidsmarkt, Carrière & Opleiding

Fréderique Backaert is gepromoveerd chemicus en ging na zijn promotie wetenschappelijke presentatietrainingen voor chemici verzorgen. Vrijdag 25 november is hij aanwezig op de C2W Career Expo om chemici de kneepjes van het presentatievak bij te brengen.

Wat is je professionele achtergrond?

‘Ik ben gepromoveerd aan de Universiteit Gent in organische chemie. Tijdens mijn promotieperiode ben ik in contact gekomen met de KVCV – de Vlaamse KNCV – en ben via die organisatie actief geworden bij European Young Chemists’ Network. Hier heb ik op Europees niveau carrière-evenementen georganiseerd. Een erg leerzame ervaring, waar ik geleerd heb mezelf te ‘verkopen’. Na mijn promotietraject ben ik aan de slag gegaan bij pi life sciences consultancy, waar ik nu werkzaam ben als business developer.’

Maar hoe kwam je dan op het idee om presentatie­cursussen te gaan geven?

‘Die behoefte ontstond toen ik congressen bezocht. Daar gebeurt het weleens dat je een presentatie volgt waarbij je je wenkbrauwen even fronst over het niveau van presenteren en de slides. Het viel mij op dat het publiek geregeld zijn aandacht verloor. Niet vanwege wat er werd verteld, maar door de wijze waarop het werd verteld. En dat vond ik jammer, zowel voor de toeschouwers als de spreker. Ik ben de literatuur ingedoken, en heb een presentatie van drie kwartier ontwikkeld waarin ik handvatten bied om een toegankelijk verhaal te vertellen.’

Niet iedereen die dit leest kan er 25 november bij zijn. Welke ultieme tip zou je hun geven?

‘Presenteer een verhaal, geen slides. Een goede presentatie is een aaneenschakeling van ideeën, niet van slides. Als je een aaneenschakeling van slides presenteert, vindt een publiek het heel lastig om te volgen. Wanneer je een verhaal met een kop, romp en staart presenteert, is het voor je publiek veel makkelijker, aantrekkelijker en leuker om naar te luisteren.’

Deel deze pagina
KNCV Academy

Vrijdag 25 november om 11.00 uur geeft Frederique Backaert zijn presentatie tijdens de C2W Career Expo. Met de KNCV Academy wil de KNCV haar leden ondersteunen in alle fases van hun carrière. KNCV Academy organiseert daarom diverse workshops op het gebied van carrière, presenteren en ondernemen. Starters kunnen bijvoorbeeld leren hoe ze het best op zoek kunnen naar een baan, terwijl managers of leidinggevenden een workshop duurzaam leidinggeven kunnen volgen.

Masterclass Business Development & Innovation in Life Sciences:
d
onderdag 26 januari in Utrecht.

KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV) vergroot de (vak)kennis van leden, bevordert de contacten tussen leden en behartigt hun belangen in hun werkveld en richting politiek en overheid. Werk, Onderwijs en Maatschappij zijn de speerpunten van het beleid. Ook maakt de KNCV zich hard voor de beeldvorming van de chemie buiten de vereniging.

NBV

De Nederlandse Biotechnologische Vereniging (NBV) is dé beroepsvereniging van professionals werkzaam in de toegepaste life sciences. De NBV wil professionele activiteiten en maatschappelijk verantwoorde beroepsuitoefening stimuleren. Daarnaast draagt de NBV bij aan een evenwichtige informatievoorziening over nut, belang en maatschappelijke betekenis van de biotechnologie.

NVBMB

De Nederlandse Vereniging voor Biochemici en Moleculair Biologen (NVBMB) is opgericht in 1927 en vertegenwoordigt de belangen van studenten en professionals in deze vakgebieden. De vereniging heeft tot doel het veld van biochemie en moleculaire biologie te stimuleren. 

Jong KNCV zoekt versterking!

Ben je lid van de KNCV en wil jij je professionele netwerk uitbreiden? Wil je samen met andere jonge chemici de KNCV vertegenwoordigen bij bedrijven en onderwijs­instellingen? Neem jij initiatief en bezit jij over organisatietalent? Dan is Jong KNCV op zoek naar jou! Mail je vragen of je sollicitatie naar ons!

Naar boven