Verenigingen

De weg naar IUPAC 2023

Carolien Terlien |
Anorganische chemie, Carrière & Opleiding, Organische chemie

Op het mondiale chemiecongres IUPAC in São Paulo wist een afvaardiging van de KNCV het bid voor het IUPAC World Chemistry Congress in 2023 te winnen. In 2023 mag Nederland daarom de top van de chemische wereld ontvangen op het grootste chemiecongres van de wereld.

Terwijl half Nederland lag te bakken op het strand, reisde een kleine afvaardiging van de KNCV, het World Forum en het The Hague Convention Bureau afgelopen juli af naar het 46ste World Chemistry Congress van IUPAC in São Paulo. Dit waren mensen met een missie. De maanden ervoor was hard gewerkt aan een bidbook waarin Nederland zich officieel kandidaat stelde voor IUPAC 2023, maar nu kwam het er echt op aan. De tactiek was doorgesproken en de hele week werden er handjes gedrukt, tulpen uitgedeeld en feestjes afgelopen. Alles om maar zo veel mogelijk deelnemende landen ervan te overtuigen dat ze op Nederland moesten stemmen.

Zenuwslopend

De concurrentie was dan ook niet mis. Nederland moest het opnemen tegen China, Canada, Thailand en Nieuw Zeeland. Op 13 juli presenteerde KNCV-voorzitter Floris Rutjes het bid van Nederland, waarbij hij een video toonde met een aantal prominente Nederlandse chemici. Daarna volgde enkele zenuwslopende stemrondes.

Eerst bepaalden de landen dat IUPAC 2021 naar Canada ging. Een gunstige uitslag, want Canada leek ook een populaire keuze voor 2023. In de volgende stemronde bleek het Nederlandse bid flink uit te lopen op de overige presentaties. Alle moeite was dus niet voor niets geweest. Bij de laatste stemronde luidde de uitslag: 84 van de 152 stemmen voor Nederland!

‘We vinden het een eer om de internationale chemische gemeenschap over zes jaar bij elkaar te brengen in Den Haag’, zegt KNCV-voorzitter Floris Rutjes. ‘We hebben een levendige chemiegemeenschap in Nederland die zich zeker zal inzetten om er een succes van te maken.’ Volgens de voorzitter is IUPAC 2023 een fantastisch platform om de zichtbaarheid van de chemie en zijn chemici te verbeteren. ‘En met dit congres hopen we een nieuwe generatie chemici te inspireren.’

Baanbrekende ontdekkingen

Ook Nobelprijswinnaar Ben Feringa is erg blij met de overwinning. ‘Chemie heeft enorme ontwikkelingen laten zien, met baanbrekende ontdekkingen door universiteiten en de industrie. Op het IUPAC Congres 2023 kunnen we de nieuwe grenzen van de chemische wetenschap aan de wereld laten zien.’

IUPAC 2023 valt samen met het 120-jarige jubileum van de KNCV. ‘Dat is uiteraard niet toevallig’, zegt KNCV-directeur Jan-Willem Toering. ‘We hebben bewust aangestuurd op 2023 omdat we deze mijlpaal samen willen vieren met de hele Nederlandse chemiegemeenschap. Wat is een mooier cadeau dan zo’n prestigieus, internationaal congres naar Nederland halen?’ 2023 belooft dus een groot feestjaar te worden voor chemisch Nederland.

Hard werken

Het 49ste IUPAC World Chemistry Congress en de 52ste IUPAC General Assembly vinden plaats in het World Forum – voorheen het Nederlands Congresbureau – in Den Haag. Voor de organisatie werkt de KNCV samen met het The Hague Convention Bureau en congresorganisator Congress by Design.

Het duurt nog even voor het zover is, maar in de komende jaren zullen wij hard werken om een interessant en goed congres neer te zetten, waar zowel de Nederlandse chemische gemeenschap als de internationale gemeenschap erg van kan genieten. We hopen u in ieder geval allemaal te begroeten! 

Deel deze pagina

Masterclass Business Development & Innovation in Life Sciences:
d
onderdag 26 januari in Utrecht.

KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV) vergroot de (vak)kennis van leden, bevordert de contacten tussen leden en behartigt hun belangen in hun werkveld en richting politiek en overheid. Werk, Onderwijs en Maatschappij zijn de speerpunten van het beleid. Ook maakt de KNCV zich hard voor de beeldvorming van de chemie buiten de vereniging.

NBV

De Nederlandse Biotechnologische Vereniging (NBV) is dé beroepsvereniging van professionals werkzaam in de toegepaste life sciences. De NBV wil professionele activiteiten en maatschappelijk verantwoorde beroepsuitoefening stimuleren. Daarnaast draagt de NBV bij aan een evenwichtige informatievoorziening over nut, belang en maatschappelijke betekenis van de biotechnologie.

NVBMB

De Nederlandse Vereniging voor Biochemici en Moleculair Biologen (NVBMB) is opgericht in 1927 en vertegenwoordigt de belangen van studenten en professionals in deze vakgebieden. De vereniging heeft tot doel het veld van biochemie en moleculaire biologie te stimuleren. 

Jong KNCV zoekt versterking!

Ben je lid van de KNCV en wil jij je professionele netwerk uitbreiden? Wil je samen met andere jonge chemici de KNCV vertegenwoordigen bij bedrijven en onderwijs­instellingen? Neem jij initiatief en bezit jij over organisatietalent? Dan is Jong KNCV op zoek naar jou! Mail je vragen of je sollicitatie naar ons!

Naar boven