Verenigingen

DNA-mutaties

KNCV |
Analyse & Labtechnologie, Carrière & Opleiding, Geneeskunde & Immunologie

Tijdens de Avond van de Chemie op 19 oktober beloont de KNCV de beste hbo-scriptie van 2016 met de KNCV Gouden Spatel. Elodie Stoetman is een van de kanshebbers.

‘Het leuke aan mijn onderzoek is dat ik medische biologie kan combineren met bio-informatica’, zegt Elodie Stoet­man. Ze is met haar onderzoek naar DNA-mutaties een van de genomineerden voor de KNCV Gouden Spatel 2016. ‘Ik wilde graag meer doen met bio-informatica en via de man van mijn docent kwam ik terecht op de hematologieafdeling van het Erasmus MC.’

Genafwijkingen

Stoetman deed onderzoek naar therapieresistentie bij patiënten met acute myeloide leukemie (AML). Bij AML ontstaat een abnormale deling van de zogenoemde myeloide voorlopercel. Dit zorgt ervoor dat bloedcellen zich niet ontwikkelen tot rode bloedcellen en zich opbouwen in het beenmerg. ‘Het probleem is dat bij een groot aantal patiënten de ziekte terugkeert nadat ze oorspronkelijk positief reageerden op de therapie’, vertelt Stoetman.

Om erachter te komen waarom de patiënten opnieuw ziek worden, vergeleek Stoetman monsters van net gediagnostiseerde patiënten met monsters van patiënten waarbij de AML was teruggekeerd. Ze keek naar specifieke genafwijkingen die mogelijk de terugkeer van de ziekte kunnen voorspellen. ‘Ik had te weinig data om echt een harde conclusie te trekken’, zegt Stoetman. ‘Er zijn in ieder geval geen grote overeenkomsten gevonden in de genexpressie, maar er zijn wel subgroepen gevonden die veelbelovend lijken. In de toekomst zou je hiernaar kunnen kijken.’

Een master volgen

Inmiddels analyseert Stoetman data voor de onderzoeksgroepen in het Erasmus MC, maar in de toekomst wil ze de master biologie volgen in Leiden. ‘Het prijzengeld kan ik mooi gebruiken voor mijn studie. Ik wil meer kennis opdoen met een focus op de bio-informatica en deze master kan ik gelukkig mooi combineren met mijn werk bij het Erasmus MC.’ 

Deel deze pagina

Lableveranciers

Masterclass Business Development & Innovation in Life Sciences:
d
onderdag 26 januari in Utrecht.

KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV) vergroot de (vak)kennis van leden, bevordert de contacten tussen leden en behartigt hun belangen in hun werkveld en richting politiek en overheid. Werk, Onderwijs en Maatschappij zijn de speerpunten van het beleid. Ook maakt de KNCV zich hard voor de beeldvorming van de chemie buiten de vereniging.

NBV

De Nederlandse Biotechnologische Vereniging (NBV) is dé beroepsvereniging van professionals werkzaam in de toegepaste life sciences. De NBV wil professionele activiteiten en maatschappelijk verantwoorde beroepsuitoefening stimuleren. Daarnaast draagt de NBV bij aan een evenwichtige informatievoorziening over nut, belang en maatschappelijke betekenis van de biotechnologie.

NVBMB

De Nederlandse Vereniging voor Biochemici en Moleculair Biologen (NVBMB) is opgericht in 1927 en vertegenwoordigt de belangen van studenten en professionals in deze vakgebieden. De vereniging heeft tot doel het veld van biochemie en moleculaire biologie te stimuleren. 

Jong KNCV zoekt versterking!

Ben je lid van de KNCV en wil jij je professionele netwerk uitbreiden? Wil je samen met andere jonge chemici de KNCV vertegenwoordigen bij bedrijven en onderwijs­instellingen? Neem jij initiatief en bezit jij over organisatietalent? Dan is Jong KNCV op zoek naar jou! Mail je vragen of je sollicitatie naar ons!

Naar boven