Verenigingen

Drie genomineerden Golden Master Award

Renée Moezelaar |
Carrière & Opleiding

De top drie van Golden Master Award 2017 is bekend! Deze drie talentvolle studenten zijn nog in de running voor het beste afstudeeronderzoek in het wo. De winnaar maken we bekend tijdens de Avond van de Chemie op 9 oktober.

Jeroen Dobbelaar (25)

‘Ik wist dat ik was genomineerd, maar de top drie had niet verwacht’, reageert Jeroen Dobbelaar (links op de foto). Dobbelaar deed onderzoek aan de Technische Universiteit Eindhoven, waar hij keek naar een microreactor met luminescente zonneconcentrators. Die reactor bundelt de golflengtes uit zonlicht om foto-redoxreacties uit te voeren, maar werkte niet optimaal: ‘Veel oplosmiddelen maakten de reactor kapot en we konden hem maar in één kleur maken.’ Dobbelaar wist de reactor zo aan te passen dat hij meer foto-redoxreacties kan uitvoeren en toch goedkoop blijft. ‘Alle problemen die we tegenkwamen, wisten we op te lossen’, zegt Dobbelaar. ‘En het was leuk om echt een product in handen te hebben.’ Of hij met dit onderzoek de winst kan pakken weet Dobbelaar nog niet. ‘Ik hoop dat het genoeg is!’

Michelle van der Helm (23)

‘Ik was bijna vergeten dat ik genomineerd was, dus het was een verrassing’, zegt Michelle van der Helm. Aan de Tech­nische Universiteit Delft richtte haar onderzoek zich op hydroxynitrillyase, een enzym dat industrieel relevant cyanohydrine produceert. Om de stabiliteit te verbeteren, plaatste Van der Helm het enzym op een silicadrager in een microreactor. ‘Met ons poreuze systeem kun je de reactie continu uitvoeren, en ook heel snel met hoge opbrengst.’ Tijdens haar onderzoek mocht Van der Helm naar een universiteit in Polen om het systeem te testen. ‘Dat was heel gaaf en leverde interessante resultaten en leuke contacten op.’ Of ze gaat winnen, kan Van der Helm moeilijk voorspellen, maar ze heeft in ieder geval zin in de uitreiking. ‘De Avond van de Chemie lijkt me erg leuk!’

Ruben Hamans (24)

‘Ik wist van niks’, vertelt Ruben Hamans. ‘Ik hoorde pas later van mijn begeleider dat hij me had genomineerd.’ Tijdens zijn onderzoek aan de Technische Universiteit Eindhoven en DIFFER bekeek Hamans metalen nanodeeltjes die reageren op licht en reacties kunnen katalyseren. ‘Als we die nanodeeltjes met licht beschijnen, verwachten we dat de katalyse nog sneller gaat’, zegt Hamans. ‘Maar we konden de reactie nog niet volgen.’ Dus bouwde Hamans een microscoop waarmee hij de reactie kon volgen. De theorie was daarmee nog niet bewezen, maar de techniek bleek breed toepasbaar. ‘Inmiddels gebruiken meerdere groepen mijn opstelling.’ Of het genoeg gaat zijn voor de winst, weet Hamans niet. ‘De techniek die we gebruiken is niet nieuw, maar kan wel voor gave nieuwe ontdekkingen zorgen.’ 

Deel deze pagina

Masterclass Business Development & Innovation in Life Sciences:
d
onderdag 26 januari in Utrecht.

KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV) vergroot de (vak)kennis van leden, bevordert de contacten tussen leden en behartigt hun belangen in hun werkveld en richting politiek en overheid. Werk, Onderwijs en Maatschappij zijn de speerpunten van het beleid. Ook maakt de KNCV zich hard voor de beeldvorming van de chemie buiten de vereniging.

NBV

De Nederlandse Biotechnologische Vereniging (NBV) is dé beroepsvereniging van professionals werkzaam in de toegepaste life sciences. De NBV wil professionele activiteiten en maatschappelijk verantwoorde beroepsuitoefening stimuleren. Daarnaast draagt de NBV bij aan een evenwichtige informatievoorziening over nut, belang en maatschappelijke betekenis van de biotechnologie.

NVBMB

De Nederlandse Vereniging voor Biochemici en Moleculair Biologen (NVBMB) is opgericht in 1927 en vertegenwoordigt de belangen van studenten en professionals in deze vakgebieden. De vereniging heeft tot doel het veld van biochemie en moleculaire biologie te stimuleren. 

Jong KNCV zoekt versterking!

Ben je lid van de KNCV en wil jij je professionele netwerk uitbreiden? Wil je samen met andere jonge chemici de KNCV vertegenwoordigen bij bedrijven en onderwijs­instellingen? Neem jij initiatief en bezit jij over organisatietalent? Dan is Jong KNCV op zoek naar jou! Mail je vragen of je sollicitatie naar ons!

Naar boven