Verenigingen

Fotochemie in flow

Joy Kerklaan |
Analyse & Labtechnologie, Carrière & Opleiding

Tijdens de Avond van de Chemie reiken we de KNCV Gouden Spatel uit, een prijs voor de beste hbo-scriptie. Yoeri Janssen is een van de genomineerden met zijn onderzoek naar fotochemie in flow.

‘Rond kerst vertelde mijn docent dat hij mijn verslag had ingediend voor de KNCV Gouden Spatel. Sinds die tijd heb ik in spanning gewacht op de uitslag’, zegt Yoeri Janssen, een van de kanshebbers op de prijs. ‘Heel erg leuk dat ik in de top drie sta!’

Janssen deed voor zijn afstudeerstage onderzoek naar fotochemie in combinatie met flowtechnologie bij Merca­chem in Nijmegen. ‘Met fotochemie kun je unieke ruimtelijke structuren synthetiseren’, zegt de chemicus. ‘Het probleem is dat je het lastig kunt opschalen.’ En omdat het licht slechts een paar millimeter door het reactiemengsel heen dringt, zijn de reactietijden vaak lang.

Janssen probeerde de foto­reacties te optimaliseren met flowchemie. ‘De klassieke fotochemie vindt plaats in kolven. Met mijn onderzoek sla ik andere wegen in.’ Hiervoor bouwde en testte hij zelf een nieuwe foto-flowreactor. De techniek vindt nog niet zoveel toepassing, maar je kunt er volgens Janssen veel mee doen. ‘Parameters zoals concentratie, verblijftijd en koeling kun je apart optimaliseren. Merca­chem kan nu voortbouwen op mijn opgedane kennis.’ In een later stadium kan het bedrijf de reactor mogelijk gebruiken om ingewikkelde ruimtelijke structuren te synthetiseren op grote schaal.

Toekomstplannen

Inmiddels werkt Janssen voor Mercachem. Toen hij zijn afstudeerstage afrondde, kwam er een vacature vrij in de Process Research-divisie, waarop hij snel solliciteerde. Daar is hij nu bezig allerlei verschillende reacties op te schalen en uit te voeren.

‘Inmiddels werk ik er al een jaar’, vertelt de chemicus. ‘Mijn contract is net verlengd, dus voorlopig blijf ik nog. Merca­chem is een bedrijf met veel kennis, dus ik leer veel van de mensen die hier rondlopen.’ 

Deel deze pagina

Lableveranciers

Masterclass Business Development & Innovation in Life Sciences:
d
onderdag 26 januari in Utrecht.

Introducing the new Xevo TQ-GC

Consistent, high performance GC-MS/MS to surpass regulatory limits

KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV) vergroot de (vak)kennis van leden, bevordert de contacten tussen leden en behartigt hun belangen in hun werkveld en richting politiek en overheid. Werk, Onderwijs en Maatschappij zijn de speerpunten van het beleid. Ook maakt de KNCV zich hard voor de beeldvorming van de chemie buiten de vereniging.

NBV

De Nederlandse Biotechnologische Vereniging (NBV) is dé beroepsvereniging van professionals werkzaam in de toegepaste life sciences. De NBV wil professionele activiteiten en maatschappelijk verantwoorde beroepsuitoefening stimuleren. Daarnaast draagt de NBV bij aan een evenwichtige informatievoorziening over nut, belang en maatschappelijke betekenis van de biotechnologie.

NVBMB

De Nederlandse Vereniging voor Biochemici en Moleculair Biologen (NVBMB) is opgericht in 1927 en vertegenwoordigt de belangen van studenten en professionals in deze vakgebieden. De vereniging heeft tot doel het veld van biochemie en moleculaire biologie te stimuleren. 

Jong KNCV zoekt versterking!

Ben je lid van de KNCV en wil jij je professionele netwerk uitbreiden? Wil je samen met andere jonge chemici de KNCV vertegenwoordigen bij bedrijven en onderwijs­instellingen? Neem jij initiatief en bezit jij over organisatietalent? Dan is Jong KNCV op zoek naar jou! Mail je vragen of je sollicitatie naar ons!

Naar boven