Verenigingen

Het gezicht van de scheikunde

Ionica Smeets |
Carrière & Opleiding

Toen Ben Feringa de Nobelprijs voor Scheikunde won, schoof er die avond niemand aan bij Matthijs van Nieuwkerk, Jeroen Pauw of Humberto Tan om hierover te juichen. Gelukkig zat Feringa een dag later met zijn complete lab in De Wereld Draait Door, maar waarom was er die eerste avond geen scheikundige bij een van de drie grote talkshows?

Als een Nederlander een Oscar wint of wereldkampioen wordt, dan zal elke talkshow het daar over hebben. Als de prijswinnaar niet zelf kan komen, mogen wat acteurs of sporters over de geweldige prestatie praten. Waarom gebeurde zoiets niet bij de Nobelprijs?

Mijn vermoeden is dat de redacties niet wisten wie ze konden vragen bij dit onderwerp. Bij nieuws over sterrenkunde kun je Govert Schilling bellen, voor natuurkunde zijn er popularisatoren als Diederik Jekel en voor biologie is er een hele kudde aan televisie-experts. Maar wie is het gezicht van de scheikunde?

Bert Weckhuysen gaf natuurlijk prachtige colleges bij de Universiteit van Nederland. Jan van Maarseveen is een geweldige ambassadeur van de scheikunde, die vorig jaar terecht de KNCV Van Marum­penning kreeg. En dan zijn er nog die aardige scheikundejongens Aldo Brinkman en Mark Vis. Maar geen van hen heeft de grote bekendheid bij het algemene publiek die talkshows graag willen.

Het gezicht van de chemie is voor mij nog steeds mijn vroegere scheikundeleraar: meneer Thier. Hij was bevlogen, zowel voor de theorie als de experimenten. Ik luisterde ademloos naar zijn verhaal over hoe Mendelejev het periodiek systeem uitpuzzelde. En toen de uitleg over welke elementen met elkaar zullen reageren eindigde met een cliffhanger, lag ik tot diep in de nacht mijn scheikundeboek te lezen omdat ik per se wilde weten hoe het zat. En dan waren er nog zijn geweldige experimenten waarbij iets ontplofte en de halve school moest worden ontruimd. Het is dat ik zo onhandig was met practica, anders was ik scheikunde gaan studeren.

Dankzij meneer Thier denk ik altijd met liefde aan chemie. En vind ik het jammer dat scheikunde niet wat vaker in de media komt.

Kortom: wat scheikunde nodig heeft is een kruising tussen Diederik Jekel en meneer Thier. Iemand die aan het grote publiek laat zien hoe mooi en leuk jullie vak is. 

Tijdens de Avond van de Chemie, op 19 oktober 2017 in Flint in Amersfoort, verzorgt Ionica Smeets het intermezzo. Voor meer informatie, zie www.kncv.nl/avondvandechemie.

Deel deze pagina

Masterclass Business Development & Innovation in Life Sciences:
d
onderdag 26 januari in Utrecht.

KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV) vergroot de (vak)kennis van leden, bevordert de contacten tussen leden en behartigt hun belangen in hun werkveld en richting politiek en overheid. Werk, Onderwijs en Maatschappij zijn de speerpunten van het beleid. Ook maakt de KNCV zich hard voor de beeldvorming van de chemie buiten de vereniging.

NBV

De Nederlandse Biotechnologische Vereniging (NBV) is dé beroepsvereniging van professionals werkzaam in de toegepaste life sciences. De NBV wil professionele activiteiten en maatschappelijk verantwoorde beroepsuitoefening stimuleren. Daarnaast draagt de NBV bij aan een evenwichtige informatievoorziening over nut, belang en maatschappelijke betekenis van de biotechnologie.

NVBMB

De Nederlandse Vereniging voor Biochemici en Moleculair Biologen (NVBMB) is opgericht in 1927 en vertegenwoordigt de belangen van studenten en professionals in deze vakgebieden. De vereniging heeft tot doel het veld van biochemie en moleculaire biologie te stimuleren. 

Jong KNCV zoekt versterking!

Ben je lid van de KNCV en wil jij je professionele netwerk uitbreiden? Wil je samen met andere jonge chemici de KNCV vertegenwoordigen bij bedrijven en onderwijs­instellingen? Neem jij initiatief en bezit jij over organisatietalent? Dan is Jong KNCV op zoek naar jou! Mail je vragen of je sollicitatie naar ons!

Naar boven