Verenigingen

‘Ik wil bijdragen aan een oplossing’

Frank Sekeris |
Carrière & Opleiding, Duurzaamheid & Energie, Milieu & Toxicologie

Dit keer stellen we graag de derde spreker op de Avond van de Chemie 2017 voor: Marcel Wubbolts.

In de vorige twee C2W-edities kondigden we Ben Feringa en Kitty Nijmeijer aan als sprekers tijdens de Avond van de Chemie 2017. Dit keer is Marcel Wubbolts aan de beurt.

Op 19 oktober zal Wubbolts in het Flint Theater in Amersfoort meer vertellen over zijn werkzaamheden bij Corbion en zijn ideeën over de transitie naar een circulaire economie. Wubbolts behaalde zijn PhD in de biochemie aan de Rijksuniversiteit Groningen, waarna hij aan de ETH in Zurich zijn postdoctoraat voltooide en universitair docent werd bij het departement biotechnologie. Vervolgens maakte hij de overstap naar de industrie via DSM, waar hij doorgroeide tot cto en in 2015 zelfs werd uitgeroepen tot Europese cto van het jaar. Bij DSM was hij in totaal twintig jaar werkzaam, tot hij vorig jaar de overstap maakte naar voedingsconcern Corbion. Hier is hij naast zijn functie als cto ook onderdeel van het executive commitee.

Het juiste niveau

‘Als cto zorg ik ervoor dat de technologie op het juiste niveau blijft’, zegt Wubbolts. ‘Hierbij koppel ik mensen met de juiste competenties aan de benodigde technologie.’ Een deel van deze technologie en mensen heeft Corbion zelf in huis, maar het bedrijf werkt ook veel samen met externe partijen. ‘Als cto is het van belang om aan te geven op welke vlakken het nodig is iets meer gas te geven en op welke andere vlakken je juist iets moet remmen. Bovendien gaat het niet alleen om kwaliteitsbewaking in het heden, maar zeker ook met het oog op de toekomst.’

In het kader van de toekomst houdt Wubbolts zich veel bezig met de circulaire economie. Hierover gaf hij ook een presentatie bij TEDx. ‘Voor mij draait alles om het getal 2,8. Als iedereen zoveel zou consumeren als ik doe, dan hebben we 2,8 aardbollen nodig. Dat gaat niet, dus moeten we dit getal terugdringen’, vertelt Wubbolts. Als we dat niet doen, worden problemen als global warming en plastic soep volgens Wubbolts alleen maar groter. ‘Ik wil mij graag inzetten om bij te dragen aan een oplossing. Dat gevoel is sterker geworden toen ik kinderen kreeg. Je wilt dat ook zij nog in een bewoonbare wereld kunnen leven.’

Circulaire economie

Tijdens de Avond van de Chemie op 19 oktober zal Wubbolts vertellen over zijn passie voor chemie en de circulaire economie. ‘We kunnen niet meer om de circulaire economie heen, de petrochemie moeten we vervangen door biogrondstoffen. De CO2-concentratie moet omlaag om de wereld toekomstbestendig te maken. Ik hoop mensen hiervan te overtuigen door verschillende toepassingen van melkzuur te laten zien. Een aantal van deze applicaties gaat de bezoekers zeker verrassen.’

De kaartverkoop voor de Avond van de Chemie 2017 is in volle gang. Ga voor meer informatie naar www.kncv.nl/avondvandechemie.

Deel deze pagina

Masterclass Business Development & Innovation in Life Sciences:
d
onderdag 26 januari in Utrecht.

KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV) vergroot de (vak)kennis van leden, bevordert de contacten tussen leden en behartigt hun belangen in hun werkveld en richting politiek en overheid. Werk, Onderwijs en Maatschappij zijn de speerpunten van het beleid. Ook maakt de KNCV zich hard voor de beeldvorming van de chemie buiten de vereniging.

NBV

De Nederlandse Biotechnologische Vereniging (NBV) is dé beroepsvereniging van professionals werkzaam in de toegepaste life sciences. De NBV wil professionele activiteiten en maatschappelijk verantwoorde beroepsuitoefening stimuleren. Daarnaast draagt de NBV bij aan een evenwichtige informatievoorziening over nut, belang en maatschappelijke betekenis van de biotechnologie.

NVBMB

De Nederlandse Vereniging voor Biochemici en Moleculair Biologen (NVBMB) is opgericht in 1927 en vertegenwoordigt de belangen van studenten en professionals in deze vakgebieden. De vereniging heeft tot doel het veld van biochemie en moleculaire biologie te stimuleren. 

Jong KNCV zoekt versterking!

Ben je lid van de KNCV en wil jij je professionele netwerk uitbreiden? Wil je samen met andere jonge chemici de KNCV vertegenwoordigen bij bedrijven en onderwijs­instellingen? Neem jij initiatief en bezit jij over organisatietalent? Dan is Jong KNCV op zoek naar jou! Mail je vragen of je sollicitatie naar ons!

Naar boven