Verenigingen

In memoriam Hans Lyklema

KNCV |
(Bio)procestechnologie, Carrière & Opleiding, Organische chemie

Op 31 oktober is emeritus professor Hans Lyklema op 86-jarige leeftijd overleden. Hij was hoogleraar fysische en kolloïdchemie in Wageningen van 1962 tot 1995.

Hans Lyklema bracht zijn vakgroep tot grote bloei en verwierf daarmee brede nationale en internationale erkenning. Hij was een van de drijvende krachten achter de studierichting moleculaire (levens)wetenschappen. Boven­dien was hij een uitmuntend docent; helder en zorgvuldig. Zijn eerstejaarscolleges, waarin hij aan generaties studenten basisbegrippen onderwees als chemisch evenwicht en osmotische druk, waren legendarisch. Ook verdiepende vakken waren bij hem in goede handen.

Hij was een van de op­richters van de internationale vakvereniging IACIS (Inter­na­tional Associa­tion of Colloid and Interface Scientists). Lan­de­lijk was hij met name actief op het gebied van vloeistoffen en grensvlakken, maar ook bij macromoleculen en elektrochemie heeft hij zijn sporen nagelaten.

Tot het eind van zijn leven heeft hij gewerkt aan zijn indrukwekkende oeuvre en kwam hij vrijwel dagelijks naar zijn laboratorium. Hij publiceerde bijna vierhonderd artikelen en schreef het vijfdelig standaardwerk Fundamentals of Interface and Colloid Science. Ook gaf hij meer dan duizend lezingen in vijf talen en in vijf continenten, niet alleen over zijn vakgebied, maar ook over duurzaamheid en de energieproblematiek. Hij kreeg eredoctoraten in Zweden, Spanje, en België en is onderscheiden in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Onze leerstoelgroep, maar ook binnen- en buitenlandse collega’s, zullen Hans in dankbaarheid gedenken.

Wij wensen Wil Lyklema, met wie hij ruim 61 jaar gehuwd was, en zijn kinderen en kleinkinderen de kracht om het verlies te dragen. 

Physical chemistry and soft matter, WUR

Het uitgebreide In memoriam kun je lezen via deze link.

Deel deze pagina

Masterclass Business Development & Innovation in Life Sciences:
d
onderdag 26 januari in Utrecht.

KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV) vergroot de (vak)kennis van leden, bevordert de contacten tussen leden en behartigt hun belangen in hun werkveld en richting politiek en overheid. Werk, Onderwijs en Maatschappij zijn de speerpunten van het beleid. Ook maakt de KNCV zich hard voor de beeldvorming van de chemie buiten de vereniging.

NBV

De Nederlandse Biotechnologische Vereniging (NBV) is dé beroepsvereniging van professionals werkzaam in de toegepaste life sciences. De NBV wil professionele activiteiten en maatschappelijk verantwoorde beroepsuitoefening stimuleren. Daarnaast draagt de NBV bij aan een evenwichtige informatievoorziening over nut, belang en maatschappelijke betekenis van de biotechnologie.

NVBMB

De Nederlandse Vereniging voor Biochemici en Moleculair Biologen (NVBMB) is opgericht in 1927 en vertegenwoordigt de belangen van studenten en professionals in deze vakgebieden. De vereniging heeft tot doel het veld van biochemie en moleculaire biologie te stimuleren. 

Jong KNCV zoekt versterking!

Ben je lid van de KNCV en wil jij je professionele netwerk uitbreiden? Wil je samen met andere jonge chemici de KNCV vertegenwoordigen bij bedrijven en onderwijs­instellingen? Neem jij initiatief en bezit jij over organisatietalent? Dan is Jong KNCV op zoek naar jou! Mail je vragen of je sollicitatie naar ons!

Naar boven