Verenigingen

KNCV prijzenregen

KNCV |
Carrière & Opleiding

Met haar prijzen wil de KNCV graag chemisch talent stimuleren en belangrijke chemische prestaties erkennen en belonen. Ook dit jaar zijn er weer een hoop prijzen te verdelen, voor zowel startende als ervaren chemici. Wij vragen u om ons te helpen de juiste talenten te selecteren en te belonen. Op deze pagina een overzicht.

Van Marumpenning

Deze bijzondere onderscheiding kent de KNCV sinds 1987 toe aan personen die een bijdrage leverden aan de verheldering van het maatschappelijke begrip omtrent chemie via onderwijs of voorlichting. Ook activiteiten die bijdragen aan de ontwikkeling of betekenis van chemie in de samenleving mogen worden beloond. Voorgaande jaren ging de prijs onder anderen naar Jan van Maarseveen en Arne Mast.

Vanaf 2018 is de Van Marumpenning tevens de KNCV Publieksprijs. Zowel jonge chemici als mensen met een lange staat van dienst, die zich al jaren bijzonder verdienstelijk maken, kunnen worden genomineerd. Kandidaten kunt u voordragen door een naam en een motivatie te sturen naar kncv@kncv.nl. In de loop van het jaar wordt u als KNCV-lid verzocht om uw stem uit te brengen. De winnaar ontvangt de Van Marumpenning tijdens De Avond ven de Chemie.

Gouden Medaille

De KNCV Gouden Medaille is de belangrijkste Nederlandse prijs voor onderzoekers die zich bijzonder hebben onderscheiden op het gebied van chemisch speurwerk in de breedste zin. Voor de prijs komen onderzoekers tot veertig jaar in aanmerking van wie wordt verwacht dat zij leidend worden binnen hun vakgebied. Met name door publicaties en octrooien moet degene hebben aangetoond te beschikken over wetenschappelijke originaliteit en productiviteit.

De KNCV reikt sinds 1965 de Gouden Medaille uit aan chemisch toptalent in Nederland. In 2017 ging de prijs naar Nathalie Katsonis, die de prijs in ontvangst nam op het podium van CHAINS in Veldhoven. Weet u iemand die deze eer ook verdient? Stuur dan uw nominatie met een motivatie, CV van de kandidaat, lijst met publicaties en octrooien naar kncv@kncv.nl.

Van Arkelprijs

Sinds 1990 reikt de sectie nanostructures and self-assembly (NSA) iedere twee jaar de Van Arkelprijs uit aan een jonge chemicus die hoogstaand wetenschappelijk onderzoek op het gebied van de anorganische en fysische chemie heeft verricht. De prijs bestaat uit een oorkonde en een geldbedrag van € 2.500. De prijs is bedoeld voor de auteur van het beste proefschrift of van andere wetenschappelijke publicaties van vergelijkbaar belang als een proefschrift. Dit jaar zoeken we de beste proefschriften die uitgebracht of verdedigd zijn in 2016 of 2017.

Kandidaten voor de Van Arkelprijs moeten hebben aangetoond te beschikken over grote bekwaamheden als chemisch onderzoeker. De vorige Van Arkelprijs ging in 2014-2015 naar Bart Limburg. Eventueel opvolgers van Bart kunt u nomineren door een motivatie, cv van de kandidaat en een digitale kopie van het werk te sturen naar arkelprijs@kncv.nl.

Onderwijsprijs

De KNCV Onderwijsprijs heeft als doel om didactisch sterke, motiverende en vernieuwende scheikundedocenten in het zonnetje te zetten, en hun didactische methode bekend te maken zodat anderen er hun voordeel mee kunnen doen. Dit jaar zijn we op zoek naar de beste docent in het voortgezet onderwijs. De prijs bestaat uit een oorkonde en een bijdrage van maximaal € 2.000 om deel te nemen aan een onderwijscongres in het buitenland. Daarnaast wordt de winnaar uitgenodigd om een presentatie te geven op het Woudschoten onderwijscongres.

Kent u een docent die innovatief en vernieuwend scheikundeonderwijs heeft ontwikkeld en uitgevoerd? Meld uw kandidaat dan voor 1 juli aan via de website www.kncv.nl/onderwijsprijs met een motivatiebrief, het cv van de kandidaat en eventuele aanbevelingsbrieven.

Jong KNCV Postercompetitie

Jong KNCV organiseert elk jaar een posterwedstrijd speciaal voor masterstudenten op de universiteit. Deze wedstrijd vindt sinds 1999 plaats bij het PAC-symposium, een jaarlijks terugkerend symposium georganiseerd door studenten uit Leiden, Amsterdam en Utrecht. De Jong KNCV posterprijs biedt studenten de gelegenheid hun stage- of afstudeeropdracht te presenteren en daarmee een geldprijs van € 500 in de wacht te slepen. Een vakjury beoordeelt alle posters en beloont de top drie. Ook het publiek kiest hun favoriete poster, wat de maker van deze poster € 100 oplevert. Enthousiaste studenten kunnen meer informatie vinden en zich inschrijven op jong.kncv.nl/pac.

DAS Posterprijs

Samen met het domein applied science (DAS) organiseert de KNCV een posterwedstrijd speciaal voor hbo-studenten. De posterwedstrijd vindt plaats tijdens het DAS-symposium en deelnemers aan de posterwedstrijd kunnen ook deelnemen aan dit symposium. Studenten kunnen hiermee € 500 winnen. De inschrijving voor de KNCV-hbo-posterwedstrijd is nu geopend op www.appliedscience.nl/conferentie/posterwedstrijd. De deadline voor het inschrijven is 1 maart.

Deel deze pagina

Masterclass Business Development & Innovation in Life Sciences:
d
onderdag 26 januari in Utrecht.

KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV) vergroot de (vak)kennis van leden, bevordert de contacten tussen leden en behartigt hun belangen in hun werkveld en richting politiek en overheid. Werk, Onderwijs en Maatschappij zijn de speerpunten van het beleid. Ook maakt de KNCV zich hard voor de beeldvorming van de chemie buiten de vereniging.

NBV

De Nederlandse Biotechnologische Vereniging (NBV) is dé beroepsvereniging van professionals werkzaam in de toegepaste life sciences. De NBV wil professionele activiteiten en maatschappelijk verantwoorde beroepsuitoefening stimuleren. Daarnaast draagt de NBV bij aan een evenwichtige informatievoorziening over nut, belang en maatschappelijke betekenis van de biotechnologie.

NVBMB

De Nederlandse Vereniging voor Biochemici en Moleculair Biologen (NVBMB) is opgericht in 1927 en vertegenwoordigt de belangen van studenten en professionals in deze vakgebieden. De vereniging heeft tot doel het veld van biochemie en moleculaire biologie te stimuleren. 

Jong KNCV zoekt versterking!

Ben je lid van de KNCV en wil jij je professionele netwerk uitbreiden? Wil je samen met andere jonge chemici de KNCV vertegenwoordigen bij bedrijven en onderwijs­instellingen? Neem jij initiatief en bezit jij over organisatietalent? Dan is Jong KNCV op zoek naar jou! Mail je vragen of je sollicitatie naar ons!

Naar boven