Verenigingen

Nobelcongres in Groningen

KNCV |
Carrière & Opleiding, Nanotechnologie, Organische chemie

In november komen drie Nobelprijswinnaars en veel andere sprekers uit binnen- en buitenland naar Groningen voor een vierdaags congres. KNCV-leden kunnen dit bijzondere congres met korting bijwonen.

Als het ligt aan de Groningse hoogleraren Adri Minnaard en Kees Hummelen staat de chemische wereld over een paar maanden op zijn kop. Van 19 tot en met 22 november komen nationale en internationale sprekers samen op de Molecular Machines Nobel Prize Conference in Groningen, met als hoogtepunt de lezingen van Nobelprijslaureaten Jean-Pierre Sauvage, James Fraser Stoddart en natuurlijk Ben Feringa.

Nieuw vakgebied

‘Met dit congres willen we extra aandacht besteden aan de Nobelprijs voor de Scheikunde’, vertelt Adri Minnaard, hoogleraar bio-organische chemie en directeur van het Stratingh Instituut voor Chemie in Groningen. ‘We laten iedereen kennismaken met het relatief nieuwe vakgebied waarin deze winnaars werken: de moleculaire nanotechnologie.’

Het congres is dan ook expliciet niet alleen bedoeld voor chemici die in dit vakgebied werken. Het moet ook een feestje worden voor alle scheikundigen in Nederland, aldus Minnaard. ‘Ik zou het leuk vinden als de deelnemers na afloop terug naar huis rijden met het gevoel dat ze iets nieuws hebben geleerd.’

Topsprekers

Alsof het nog niet genoeg is dat drie Nobelprijswinnaars een lezing komen geven, kun je tijdens het symposium ook nog acht andere internationale topsprekers horen spreken. ‘We hebben alleen de top uitgenodigd’, vertelt Minnaard. ‘Tot onze verrassing zeiden ze allemaal ja. En dat terwijl je ze normaal gesproken al twee jaar van tevoren moet vragen.’

Zelf kijkt Minnaard vooral uit naar de lezingen van Jean-Pierre Sauvage, Bert Meijer en Josef Michl. ‘Michl is een soort chemiegrootvader, hij is al op leeftijd, maar nog steeds een fantastische spreker. Maar eigenlijk zijn ze allemaal goed, Takuzo Aida is ook altijd vuurwerk.’

Genoeg te doen

Naast de lezingen is er ook voldoende ruimte voor andere zaken. Zo zijn er posterpresentaties, waar de bezoekers ook de kans krijgen om van gedachten te wisselen met de sprekers, wordt het boek Echt Klein van Martijn van Calmthout gepresenteerd en is er tijdens het congres tijd om NUCLEUS te bezoeken; de Noorderlicht foto­manifestatie over de verbeelding van wetenschap door fotografen en kunstenaars. Op dinsdagavond is er een groot diner in de Martinikerk met de Nobelprijswinnaars.

Kortom, er zijn voldoende redenen om in november af te reizen naar Groningen, aldus Minnaard. ‘We hebben alle ingrediënten voor een fantastisch wetenschappelijk feest. Als beetje chemicus moet je hier gewoon bij zijn, zodat je het (later) aan je kinderen kunt vertellen.’ 

Korting voor KNCV-leden

Speciaal voor KNCV-leden is het nog tot 30 september mogelijk om je in te schrijven met early-bird korting. Aanmelden kan op www.rug.nl/nobelprizeconference.

Deel deze pagina

Masterclass Business Development & Innovation in Life Sciences:
d
onderdag 26 januari in Utrecht.

KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV) vergroot de (vak)kennis van leden, bevordert de contacten tussen leden en behartigt hun belangen in hun werkveld en richting politiek en overheid. Werk, Onderwijs en Maatschappij zijn de speerpunten van het beleid. Ook maakt de KNCV zich hard voor de beeldvorming van de chemie buiten de vereniging.

NBV

De Nederlandse Biotechnologische Vereniging (NBV) is dé beroepsvereniging van professionals werkzaam in de toegepaste life sciences. De NBV wil professionele activiteiten en maatschappelijk verantwoorde beroepsuitoefening stimuleren. Daarnaast draagt de NBV bij aan een evenwichtige informatievoorziening over nut, belang en maatschappelijke betekenis van de biotechnologie.

NVBMB

De Nederlandse Vereniging voor Biochemici en Moleculair Biologen (NVBMB) is opgericht in 1927 en vertegenwoordigt de belangen van studenten en professionals in deze vakgebieden. De vereniging heeft tot doel het veld van biochemie en moleculaire biologie te stimuleren. 

Jong KNCV zoekt versterking!

Ben je lid van de KNCV en wil jij je professionele netwerk uitbreiden? Wil je samen met andere jonge chemici de KNCV vertegenwoordigen bij bedrijven en onderwijs­instellingen? Neem jij initiatief en bezit jij over organisatietalent? Dan is Jong KNCV op zoek naar jou! Mail je vragen of je sollicitatie naar ons!

Naar boven