Verenigingen

NVBMB-prijs voor Tineke Lenstra

Arjen Dijkgraaf |

De NVBMB-prijs 2018 is toegekend aan Tineke Lenstra, junior groepsleider bij het Nederlands Kanker Instituut (NKI) in Amsterdam. Volgens de jury is zij een zeer getalenteerd moleculair bioloog, met een prima reputatie in binnen- en buitenland.

Lenstra’s onderzoek, mede gefinancierd door een starting grant van de European Research Council, richt zich momenteel vooral op ‘transcriptional bursts’. Genen blijken niet voortdurend even frequent te worden vertaald naar RNA: nu en dan gaat het ineens heel hard, de rest van de tijd is de activiteit vrijwel nul. Het lijkt een normaal verschijnsel in zo’n beetje alle organismen, maar de oorzaak is verre van duidelijk en het nut nog minder.

Lenstra vermoedt dat het te maken heeft met de kinetiek van de binding van transcriptiefactoren aan het DNA. Om daar meer inzicht in te krijgen probeert ze de transcriptie zichtbaar te maken met single molecule-visualisatietechnieken.

Ze promoveerde in 2012 cum laude aan de Universiteit Utrecht. Daarna werkte ze vier jaar als postdoc bij de National Institutes of Health in de VS, met beurzen van de European Molecular Biology Organization (EMBO) and het Koningin Wilhelmina Fonds. Sinds eind 2016 is ze terug in Nederland.

Deel deze pagina
KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV) vergroot de (vak)kennis van leden, bevordert de contacten tussen leden en behartigt hun belangen in hun werkveld en richting politiek en overheid. Werk, Onderwijs en Maatschappij zijn de speerpunten van het beleid. Ook maakt de KNCV zich hard voor de beeldvorming van de chemie buiten de vereniging.

NBV

De Nederlandse Biotechnologische Vereniging (NBV) is dé beroepsvereniging van professionals werkzaam in de toegepaste life sciences. De NBV wil professionele activiteiten en maatschappelijk verantwoorde beroepsuitoefening stimuleren. Daarnaast draagt de NBV bij aan een evenwichtige informatievoorziening over nut, belang en maatschappelijke betekenis van de biotechnologie.

NVBMB

De Nederlandse Vereniging voor Biochemici en Moleculair Biologen (NVBMB) is opgericht in 1927 en vertegenwoordigt de belangen van studenten en professionals in deze vakgebieden. De vereniging heeft tot doel het veld van biochemie en moleculaire biologie te stimuleren. 

Jong KNCV zoekt versterking!

Ben je lid van de KNCV en wil jij je professionele netwerk uitbreiden? Wil je samen met andere jonge chemici de KNCV vertegenwoordigen bij bedrijven en onderwijs­instellingen? Neem jij initiatief en bezit jij over organisatietalent? Dan is Jong KNCV op zoek naar jou! Mail je vragen of je sollicitatie naar ons!

Naar boven