Verenigingen

Ontmoet de finalisten van De Slimste Scheikundige

KNCV |
Carrière & Opleiding

De voorrondes van De Slimste Scheikundige, het lustrumproject van de KNCV, zijn geweest en de winnaars ervan zijn bekend! Wij stellen ze hier aan je voor.

De winnaars van de voorrondes van De Slimste Scheikundige strijden op de Avond van de Chemie onder leiding van Philip Freriks voor de felbegeerde titel, ­eeuwige roem en de geldprijs van € 1.150.

Edwin Kellenbach

Edwin Kellenbach werkt bij Aspen en won de voorronde in Oss. Hij houdt van tuinieren en aquaria. Verder draait hij zijn hand niet om voor het bereiden van heerlijke maaltijden met een bijpassende wijn. Bij Aspen vervult Kellenbach de rol van troubleshooter en houdt hij zich bezig met processen verbeteren. Daarnaast fungeert hij onder meer als vraag- en klaagbaak voor de organisatie. Binnen de biochemieafdeling van Aspen Oss werken ze aan actieve grondstoffen voor medicijnen uit (slacht)afval. De uitdagingen in zijn vakgebied zijn volgens Kellenbach heel divers, omdat het veld zo breed en dynamisch is. Geeft dat hem de voorsprong in de finaleronde?

Michael Meijer

Michael Meijer is promovendus aan de Universiteit Leiden en is de winnaar van de voorronde in Leiden. Hij werkt aan rutheniumcomplexen als licht-activeerbare kankermedicatie in de groep van Sylvestre Bonnet. In het donker zijn de complexen die hij maakt niet toxisch, maar als je er met licht op schijnt, valt er een ligand af en dit zorgt voor een toename in toxiciteit. Meijer denkt dat met die techniek chemotherapie veel gerichter te werk kan gaan en de bijwerkingen hopelijk minder zullen zijn. Naast zijn promotieonderzoek doet Meijer aan waterpolo en zeilen. Ook weet hij veel van speciaalbier en houdt hij van nutteloze feitjes. Zal hij die kennis tijdens de finale kunnen gebruiken?

Bas Dros

Bas Dros is projectmanager bij het Groningse bedrijf Syncom en won de voorronde in Groningen. Hij geeft leiding aan een groep chemici die contractonderzoek uitvoeren voor met name biotechnologie- en farmabedrijven. Dit werk blijkt vaak kennisintensief en de beschrijving van de syntheses vindt Dros zeker zo belangrijk als de kwaliteit van de geleverde stoffen. Naast zijn werk doet hij aan edelsmeden, lost hij graag cryptogrammen op en houdt hij van wandelen en fietsen. Maar hoewel Dros zeer betrokken is bij het labwerk van zijn groep, heeft hij zelf al in geen jaren een kolf aangeraakt. Zal dat hem tegenwerken in de finaleronde?

Erik Meij

Erik Meij is docent bij de lerarenopleiding scheikunde aan Hogeschool Windesheim en heeft de voorronde in Enschede gewonnen. Tijdens die ronde streed hij eerst met en daarna tegen zijn eigen leerlingen. Meij werkte vijftien jaar bij DSM Resins aan toegepast onderzoek en productontwikkeling, maar hij leidt nu al zo’n vijftien jaar leraren scheikunde op. Hier heeft Meij zijn passie gevonden. Als hobby’s noemt hij dan ook blijven studeren en lesgeven. Tijdens zijn werk probeert de leraar veel scheikundige kennis in het hoofd van zijn leerlingen te stoppen, maar heeft hij zelf ook alles paraat voor de finale?

Matt Peerlings

Matt Peerlings is op dit moment penningmeester van studievereniging U.S.S. Proton in Utrecht, waar hij ook de voorronde won. Hij haalde zijn bachelor scheikunde cum laude en met honours, en daarna besloot hij zich een jaar bij zijn studievereniging in te zetten. Hij maakt deel uit van verscheidene commissies, doet aan hardlopen en tennis en bezoekt menige borrels. Komend studiejaar begint Peerlings met de masteropleiding nanomaterials science in Utrecht, die hij net zo succesvol hoopt af te ronden als zijn bachelor. Maar heeft hij zich in zijn bestuursjaar nog genoeg met scheikunde bezig gehouden om de finale te kunnen winnen?

Hedwich Vlieg

Hedwich Vlieg promoveerde eind juni in de fundamentele biochemie aan de Universiteit Utrecht. Ze stond in de finale van de voorronde in Utrecht en is winnaar van de wildcard. Ze deed haar promotieonderzoek naar de structurele karakterisering van eiwitten uit het centrale zenuwstelsel, de zogenoemde myelin associated inhibitors. Die eiwitten zorgen ervoor dat zenuwverbindingen na een verwonding slecht herstellen. Vlieg hoopt met meer kennis over die eiwitten te kunnen bijdragen aan betere behandelingen bij zenuwschade. Naast haar werk houdt ze van reizen en uit ze haar creativiteit in fotografie en taarten bakken. Zal ze zich met al die creativiteit kunnen verdedigen tegenover de overige finalisten?

Presentator Philip Freriks: ‘De finalisten zijn bekend, de voorbereidingen voor de finale in volle gang. Op 9 oktober gaan zij met elkaar de strijd aan. Wie verdient eeuwige roem? Wie wint de trofee? Deze avond spreken ook topchemici uit Nederland én is er cabaret. Daar wil je natuurlijk bij zijn. Bestel je kaarten via www.kncv.nl/avdc.’

 

Deel deze pagina

Masterclass Business Development & Innovation in Life Sciences:
d
onderdag 26 januari in Utrecht.

KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV) vergroot de (vak)kennis van leden, bevordert de contacten tussen leden en behartigt hun belangen in hun werkveld en richting politiek en overheid. Werk, Onderwijs en Maatschappij zijn de speerpunten van het beleid. Ook maakt de KNCV zich hard voor de beeldvorming van de chemie buiten de vereniging.

NBV

De Nederlandse Biotechnologische Vereniging (NBV) is dé beroepsvereniging van professionals werkzaam in de toegepaste life sciences. De NBV wil professionele activiteiten en maatschappelijk verantwoorde beroepsuitoefening stimuleren. Daarnaast draagt de NBV bij aan een evenwichtige informatievoorziening over nut, belang en maatschappelijke betekenis van de biotechnologie.

NVBMB

De Nederlandse Vereniging voor Biochemici en Moleculair Biologen (NVBMB) is opgericht in 1927 en vertegenwoordigt de belangen van studenten en professionals in deze vakgebieden. De vereniging heeft tot doel het veld van biochemie en moleculaire biologie te stimuleren. 

Jong KNCV zoekt versterking!

Ben je lid van de KNCV en wil jij je professionele netwerk uitbreiden? Wil je samen met andere jonge chemici de KNCV vertegenwoordigen bij bedrijven en onderwijs­instellingen? Neem jij initiatief en bezit jij over organisatietalent? Dan is Jong KNCV op zoek naar jou! Mail je vragen of je sollicitatie naar ons!

Naar boven