Verenigingen

Pascal Miesen wint Westenbrinkprijs

NVBMB |
Carrière & Opleiding, Geneeskunde & Immunologie

De selectiecommissie van de H.G.K. Westenbrinkprijs, onder voorzitterschap van prof. dr. Saskia M. van der Vies, is onder de indruk van het onderzoek dat dr. Pascal Miesen beschrijft in zijn proefschrift, getiteld Untangling the piRNA path­way in the arbovirus vector mosquito Aedea aegypti.

Pascal voerde zijn onderzoek uit in het team van prof. Van Rije aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij beschrijft de ontdekking van twee nieuwe functies van RNA-inter­ferentie in muggen, namelijk de betrokkenheid van piRNAs bij zowel genregulatie als de afweer tegen arbovirussen. Om het mechanisme van de afweer te ontrafelen, ontwikkelde Pascal een nieuw technologisch platform. Zijn werk wordt vaak geciteerd en is gepresenteerd op internationale bijeenkomsten.

De jury is met name onder de indruk van de helderheid van het proefschrift. Het bevat een Prelude, een zeldzaamheid voor een proefschrift, en twee hoofdstukken voor de algemene discussie. Daarnaast geven de prachtige figuren een heldere uitleg over de wetenschappelijke bevindingen. De verwachting is dat Pascals ontdekking van de rol van piRNAs in het immuunsysteem van muggen een nieuw veld van onderzoek bloot zal leggen ten behoeve van de ontwikkeling van antivirale therapieën tegen ernstige ziektes, zoals dengue en zika.

Deel deze pagina

Masterclass Business Development & Innovation in Life Sciences:
d
onderdag 26 januari in Utrecht.

KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV) vergroot de (vak)kennis van leden, bevordert de contacten tussen leden en behartigt hun belangen in hun werkveld en richting politiek en overheid. Werk, Onderwijs en Maatschappij zijn de speerpunten van het beleid. Ook maakt de KNCV zich hard voor de beeldvorming van de chemie buiten de vereniging.

NBV

De Nederlandse Biotechnologische Vereniging (NBV) is dé beroepsvereniging van professionals werkzaam in de toegepaste life sciences. De NBV wil professionele activiteiten en maatschappelijk verantwoorde beroepsuitoefening stimuleren. Daarnaast draagt de NBV bij aan een evenwichtige informatievoorziening over nut, belang en maatschappelijke betekenis van de biotechnologie.

NVBMB

De Nederlandse Vereniging voor Biochemici en Moleculair Biologen (NVBMB) is opgericht in 1927 en vertegenwoordigt de belangen van studenten en professionals in deze vakgebieden. De vereniging heeft tot doel het veld van biochemie en moleculaire biologie te stimuleren. 

Jong KNCV zoekt versterking!

Ben je lid van de KNCV en wil jij je professionele netwerk uitbreiden? Wil je samen met andere jonge chemici de KNCV vertegenwoordigen bij bedrijven en onderwijs­instellingen? Neem jij initiatief en bezit jij over organisatietalent? Dan is Jong KNCV op zoek naar jou! Mail je vragen of je sollicitatie naar ons!

Naar boven