Verenigingen

Periodiek systeem in de picture

Frank Sekeris |
Carrière & Opleiding

Om het 150-jarig bestaan van het periodiek systeem te vieren, heeft de Verenigde Naties 2019 benoemd tot International Year of the Periodic Table.

In 1869 legde Dmitri Mendeleev de basis voor het periodiek systeem. In 2019 bestaat het dus 150 jaar. Dit was aanleiding voor de Verenigde Naties, op aanraden van de International Union of Pure and Applied Chemistry (IUPAC) en UNESCO, om dit jaar uit te roepen tot International Year of the Periodic Table (IYPT2019).

Universele taal

Wereldwijd wordt het periodiek systeem der chemische elementen gezien als een van de meest significante prestaties in de wetenschap. Het biedt namelijk een universele taal voor de gehele bètawetenschap en doorbreekt daarmee niet alleen barrières tussen verschillende disciplines, maar ook tussen landsgrenzen. Ben Feringa omschrijft het als volgt: ‘When I draw a molecule in China or in Argentina, it is the same molecule. People understand immediately without knowing Spanish or Chinese. That is beautiful.’

Nationaal

Ook nationaal vinden veel festiviteiten plaats. Tijdens de Woudschoten Chemie Confe­rentie deelde de KNCV posters met een alternatief periodiek systeem uit en ook tijdens CHAINS is aandacht voor het periodiek systeem gecreëerd. Zo was een complete muur met elementen aanwezig en kon je testen of je in staat was om het wereldrecord periodiek-systeem-sorteren (8 minuten en 36,25 seconden) te verbeteren.

Voor 2019 heeft het KNCV nog een aantal evenementen in de planning staan. Houd onze nieuwsbrief in de gaten om op de hoogte te blijven. 

Blijf op de hoogte van alle festiviteiten wereldwijd via www.iypt2019.org, Twitter, Facebook en Instagram (#IYPT2019).

 

Deel deze pagina

Masterclass Business Development & Innovation in Life Sciences:
d
onderdag 26 januari in Utrecht.

KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV) vergroot de (vak)kennis van leden, bevordert de contacten tussen leden en behartigt hun belangen in hun werkveld en richting politiek en overheid. Werk, Onderwijs en Maatschappij zijn de speerpunten van het beleid. Ook maakt de KNCV zich hard voor de beeldvorming van de chemie buiten de vereniging.

NBV

De Nederlandse Biotechnologische Vereniging (NBV) is dé beroepsvereniging van professionals werkzaam in de toegepaste life sciences. De NBV wil professionele activiteiten en maatschappelijk verantwoorde beroepsuitoefening stimuleren. Daarnaast draagt de NBV bij aan een evenwichtige informatievoorziening over nut, belang en maatschappelijke betekenis van de biotechnologie.

NVBMB

De Nederlandse Vereniging voor Biochemici en Moleculair Biologen (NVBMB) is opgericht in 1927 en vertegenwoordigt de belangen van studenten en professionals in deze vakgebieden. De vereniging heeft tot doel het veld van biochemie en moleculaire biologie te stimuleren. 

Jong KNCV zoekt versterking!

Ben je lid van de KNCV en wil jij je professionele netwerk uitbreiden? Wil je samen met andere jonge chemici de KNCV vertegenwoordigen bij bedrijven en onderwijs­instellingen? Neem jij initiatief en bezit jij over organisatietalent? Dan is Jong KNCV op zoek naar jou! Mail je vragen of je sollicitatie naar ons!

Naar boven