Verenigingen

Plastics uit planten

Renée Moezelaar |
(Bio)procestechnologie, Duurzaamheid & Energie, Materialen & Coatings

Avantium-cto Gert-Jan Gruter vertelt over zijn pogingen om de wereld een stukje duurzamer te maken.

‘Dit is de beste tijd om een jonge chemicus te zijn’, pleit Gert-Jan Gruter, cto van Avantium en bijzonder hoogleraar industrial sustainable chemistry aan de UvA. ‘Er liggen ontzettend veel uitdagingen te wachten op jonge mensen die ze gaan aanpakken.’ Gruter houdt zijn inspirerende betoog voor de leden van de Chemische Kring Zwolle, die Gruter uitnodigden om te vertellen hoe hij de wereld iets duurzamer probeert te maken.

Onder de grond

De uitdaging waar Gruter op doelt is vooral de CO2-uitstoot in de chemische industrie reduceren. Om de klimaatdoelen van Parijs te halen, moet de chemische industrie 80 % minder CO2 gaan uitstoten. Een enorme taak, waartoe we volgens Gruter alleen in staat zijn als we op grote schaal biomassa gaan gebruiken en CO2 slimmer inzetten. ‘CO2 opslaan onder de grond kost alleen maar geld. Je kunt dat geld veel beter gebruiken voor bioraffinaderijen en onderzoek naar CO2 als grondstof.’

Een ander groot probleem is de toename van geproduceerde plastics. Volgens modellen produceren we elk jaar gemiddeld 3 tot 4 % meer plastic dan het jaar ervoor. Dat is een enorme groei, maar Gruter ziet het als kans. ‘Als wij ervoor zorgen dat die extra plastics voor een groot gedeelte duurzaam zijn, winnen we al een hoop.’ Het blijkt lastig om huidige plastics op een duurzame en goedkope manier te maken, dus richt Avantium zich ook op nieuwe plastics met betere eigenschappen. Het bekendste voorbeeld is PEF, het duurzame alternatief voor PET dat Avantium heeft ontwikkeld. ‘PEF houdt dranken zelfs langer goed, omdat het een betere barrière vormt voor zuurstof en CO2’, vertelt Gruter. ‘Daarom kan het concurreren met PET.’

Geen stoomexplosie

Ook kijkt Avantium naar manieren om de enige op korte termijn beschikbare duurzame grondstof – biomassa – beter te benutten. Het bedrijf bouwt op dit moment een nieuwe pilotplant in Delfzijl om met het zogenoemde Zambezi-proces biomassa te scheiden. Dit is een technologie waarbij het in twee stappen hemicellulose hydrolyseert tot gemengde suikers en cellulose tot pure glucose. Je houdt dan alleen lignine over, die je kunt verbranden.

Met al deze projecten hoopt Gruter dat hij een stap in de goede richting zet. Maar zoals hij zelf benadrukt: ‘Dit is pas het begin, chemici moeten nog een hoop werk verzetten voor een echt duurzame wereld.’ 

Meer informatie

De zes chemische Kringen van de KNCV organiseren informele activiteiten, zoals lezingen over actuele onderwerpen en excursies voor chemici en andere geïnteresseerden. Ga ook eens langs bij een kring in jouw buurt. Kijk op www.kncv.nl/kringen voor meer informatie.

Deel deze pagina
KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV) vergroot de (vak)kennis van leden, bevordert de contacten tussen leden en behartigt hun belangen in hun werkveld en richting politiek en overheid. Werk, Onderwijs en Maatschappij zijn de speerpunten van het beleid. Ook maakt de KNCV zich hard voor de beeldvorming van de chemie buiten de vereniging.

NBV

De Nederlandse Biotechnologische Vereniging (NBV) is dé beroepsvereniging van professionals werkzaam in de toegepaste life sciences. De NBV wil professionele activiteiten en maatschappelijk verantwoorde beroepsuitoefening stimuleren. Daarnaast draagt de NBV bij aan een evenwichtige informatievoorziening over nut, belang en maatschappelijke betekenis van de biotechnologie.

NVBMB

De Nederlandse Vereniging voor Biochemici en Moleculair Biologen (NVBMB) is opgericht in 1927 en vertegenwoordigt de belangen van studenten en professionals in deze vakgebieden. De vereniging heeft tot doel het veld van biochemie en moleculaire biologie te stimuleren. 

Jong KNCV zoekt versterking!

Ben je lid van de KNCV en wil jij je professionele netwerk uitbreiden? Wil je samen met andere jonge chemici de KNCV vertegenwoordigen bij bedrijven en onderwijs­instellingen? Neem jij initiatief en bezit jij over organisatietalent? Dan is Jong KNCV op zoek naar jou! Mail je vragen of je sollicitatie naar ons!

Naar boven