Verenigingen

Start with why

Carolien Terlien |
Carrière & Opleiding

Hoe zorg je ervoor dat je onderzoek onder de aandacht komt van niet-wetenschappelijk publiek, journalisten en andere opiniemakers? Leer het tijdens de KNCV Academy-workshop.

Veel onderzoekers gaan direct aan de slag met de hoe-vraag, maar volgens Frans van Dam, docent wetenschapscommunicatie aan de Universiteit Utrecht, moet je je als onderzoeker eerst afvragen waarom je het überhaupt wilt. ‘Het begint altijd met de waarom-vraag’, zegt hij. Vol­gens hem is een belangrijk hulpmiddel hierbij het concept Responsible Research & Innovation (RRI).

‘Met RRI dwing je jezelf goed na te denken waarvoor je het doet’, vertelt Van Dam. ‘Wat is de maatschappelijke connectie, welke stakeholders betrek je erbij, hoe zorg je ervoor dat het een maatschappelijk acceptabele innovatie is?’

Voor wie?

Veel chemie-onderzoek is nieuwsgierigheidsgedreven, waarbij de toepassing nog niet vastligt. Van Dam: ‘Maar het kan geen kwaad daar al over na te denken.’ Een ander belangrijk element van RRI is volgens Van Dam dat je open bent over je onderzoek. ‘Communiceer erover met andere disciplines, maar ook met stakeholders buiten de wetenschap. Je kunt als wetenschapper niet in je eentje bedenken wat een goede innovatie is. Daar heb je andere partijen voor nodig.’

Dus door een stapje terug te nemen en te bepalen waarom je onderzoek doet, is het makkelijker om op de juiste manier naar buiten te treden. Van Dam: ‘Er zijn zo veel mediakanalen en stakeholders die met jouw stukje kennis in aanraking kunnen komen. Als je kunt beantwoorden waarom en voor wie je wilt communiceren, dan ga je aan de slag met een media­strategie.’

Die mediastrategie hoeft lang niet altijd een artikel op NEMO Kennislink te zijn, ook een blog of een gesprek met een ngo over je onderzoek is een goed begin. ‘Maar als je niet weet waarom je wilt communiceren, ga je met losse flodders schieten’, besluit Van Dam. 

Frans van Dam geeft samen met Michiel Hulshof op 30 november de KNCV Academy-workshop ‘Hoe zet ik de media in om een breder publiek te bereiken.’ Kijk voor meer informatie op www.kncv.nl/kncv-academy.

Deel deze pagina

Masterclass Business Development & Innovation in Life Sciences:
d
onderdag 26 januari in Utrecht.

KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV) vergroot de (vak)kennis van leden, bevordert de contacten tussen leden en behartigt hun belangen in hun werkveld en richting politiek en overheid. Werk, Onderwijs en Maatschappij zijn de speerpunten van het beleid. Ook maakt de KNCV zich hard voor de beeldvorming van de chemie buiten de vereniging.

NBV

De Nederlandse Biotechnologische Vereniging (NBV) is dé beroepsvereniging van professionals werkzaam in de toegepaste life sciences. De NBV wil professionele activiteiten en maatschappelijk verantwoorde beroepsuitoefening stimuleren. Daarnaast draagt de NBV bij aan een evenwichtige informatievoorziening over nut, belang en maatschappelijke betekenis van de biotechnologie.

NVBMB

De Nederlandse Vereniging voor Biochemici en Moleculair Biologen (NVBMB) is opgericht in 1927 en vertegenwoordigt de belangen van studenten en professionals in deze vakgebieden. De vereniging heeft tot doel het veld van biochemie en moleculaire biologie te stimuleren. 

Jong KNCV zoekt versterking!

Ben je lid van de KNCV en wil jij je professionele netwerk uitbreiden? Wil je samen met andere jonge chemici de KNCV vertegenwoordigen bij bedrijven en onderwijs­instellingen? Neem jij initiatief en bezit jij over organisatietalent? Dan is Jong KNCV op zoek naar jou! Mail je vragen of je sollicitatie naar ons!

Naar boven