Verenigingen

Studenten over de Avond van de Chemie

Yacintha Vermeer |
Carrière & Opleiding

Vorig jaar vond op 13 oktober in de Leidse Schouwburg de eerste Avond van de Chemie plaats. Tijdens deze avond vierde de KNCV met haar leden het feest van de chemie.

Jong en oud waren van harte welkom, met als verbindende factor een passie voor chemie. Lees hieronder de ervaringen van enkele jongeren die aanwezig waren. 

Bert Beerkens, masterstudent chemistry, Universiteit Leiden

‘De allereerste Avond van de Chemie was een luchtige afwisseling tussen onderzoek en bètahumor. Ondanks dat er niet superveel studenten aanwezig waren, konden wij ons alsnog erg amuseren. Te beginnen met de entree van Ben Feringa, die werd bekroond met een staande ovatie. Het was namelijk net bekend dat professor Feringa de Nobelprijs voor de Scheikunde had gewonnen. Alhoewel de hierop volgende lezingen van Tjeerd Barf en Joost Reek vrij serieus waren, gingen ze niet te diep op onderzoek in. Dit kenmerkte de Avond van de Chemie, het is immers geen symposium. Met deze gedachte kwam dan ook wetenschapsjournalist Simon Rozendaal aan het woord, die zijn terechte kritiek uitte op het huidig maatschappelijk denken. Cabaretier Jan Beuving, die ook nog eens afgestudeerd wiskundige blijkt te zijn, sloot de lezingenreeks af. Hij presenteerde een zeer vermakelijk en herkenbaar stuk cabaret. De lezingen, samen met het prijzengala en de borrel in het theatercafé, nodigen uit om dit jaar wederom naar de Avond van de Chemie te gaan.’

Camille Tuijnman, bachelorstudent scheikunde, Universiteit Utrecht

‘Vorig jaar ging ik samen met een vriendin en medestudent naar de Avond van de Chemie en het was een zeer geslaagde avond. We wachtten in spanning af of hij zou komen, de toen net bekendgemaakte Nobelprijswinnaar Ben Feringa, maar hij stond inderdaad op het podium en kreeg meteen een staande ovatie. Dat was een bijzondere ervaring!

De lezingen waren interessant en leerzaam en ook voor een eerstejaarsstudent goed te volgen. Cabaretier Jan Beuving verzorgde een goede afsluiter met zijn bètacabaret, waar wij smakelijk om konden lachen. Na afloop dronken we wat met elkaar en de sprekers en was er gelegenheid om gezellig te praten. Ik ben zelfs even op de foto geweest met professor Feringa! Het was een geweldige avond, ik ben er dit jaar zeker weer bij!’ 

Dit jaar vindt de Avond van de Chemie plaats op 19 oktober in Flint Theater in Amersfoort. Klik hier voor meer informatie en de kaartverkoop.

Deel deze pagina

Masterclass Business Development & Innovation in Life Sciences:
d
onderdag 26 januari in Utrecht.

KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV) vergroot de (vak)kennis van leden, bevordert de contacten tussen leden en behartigt hun belangen in hun werkveld en richting politiek en overheid. Werk, Onderwijs en Maatschappij zijn de speerpunten van het beleid. Ook maakt de KNCV zich hard voor de beeldvorming van de chemie buiten de vereniging.

NBV

De Nederlandse Biotechnologische Vereniging (NBV) is dé beroepsvereniging van professionals werkzaam in de toegepaste life sciences. De NBV wil professionele activiteiten en maatschappelijk verantwoorde beroepsuitoefening stimuleren. Daarnaast draagt de NBV bij aan een evenwichtige informatievoorziening over nut, belang en maatschappelijke betekenis van de biotechnologie.

NVBMB

De Nederlandse Vereniging voor Biochemici en Moleculair Biologen (NVBMB) is opgericht in 1927 en vertegenwoordigt de belangen van studenten en professionals in deze vakgebieden. De vereniging heeft tot doel het veld van biochemie en moleculaire biologie te stimuleren. 

Jong KNCV zoekt versterking!

Ben je lid van de KNCV en wil jij je professionele netwerk uitbreiden? Wil je samen met andere jonge chemici de KNCV vertegenwoordigen bij bedrijven en onderwijs­instellingen? Neem jij initiatief en bezit jij over organisatietalent? Dan is Jong KNCV op zoek naar jou! Mail je vragen of je sollicitatie naar ons!

Naar boven