Verenigingen

‘Ambassadeur voor chemie en wetenschap’

KNCV | maandag 10 oktober 2016

Jan van Maarseveen ontvangt de KNCV Van Marumpenning 2016.

De KNCV heeft de Van Marumpenning 2016 toegekend aan prof. dr. J.H. (Jan) van Maarseveen, vanwege zijn grote verdiensten op het gebied van het verbeteren van het imago van de chemie. De prijs is de hoogste Nederlandse onderscheiding voor personen die een significante bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling en de betekenis van de chemie voor de maatschappij.

Van Maarseveen is hoogleraar Bio-Inspired Organic Synthesis aan de Universiteit van Amsterdam, waar hij zich richt op nieuwe synthesemethodes, met als specialisatie de reacties die ringstructuren vormen. Hij begon zijn carrière in de farmaceutische industrie, en maakte in 1999 de overstap naar de UvA, waar hij in 2015 werd benoemd tot hoogleraar.

Nationaal gezicht

De jury van de KNCV Van Marumpenning noemt Van Maarseveen niet alleen een excellent organisch chemisch onderzoeker, maar ook een uitstekend en gepassioneerd docent. In 2013 koos de UvA hem tot Docent van het Jaar. ‘Hij zet zich met groot enthousiasme in om het belang en de betekenis van de chemie voor de samenleving uit te dragen’, zegt juryvoorzitter Sietse van der Sluis. ‘Met aansprekende voorbeelden slaat hij een brug tussen wetenschap en het brede publiek.’

Van Maarseveen wordt regelmatig gevraagd om als nationaal gezicht van de chemie op te treden in de media en bijdragen te leveren aan de Universiteit van Nederland, NEMO, Artis en NRC-Café. ‘Daarom is Jan van Maarse­veen een waar ambassadeur voor de chemie en de wetenschap’, vertelt Van der Sluis.

KNCV Van Marumpenning

De KNCV Van Marumpenning is vernoemd naar de scheikundige Martinus van Marum (1750-1837), die in 1787 de ‘Lavoisierse Scheikunde’ introduceerde in Nederland. Van Marum combineerde de eigenschappen van een groot onderzoeker met een open gedachtegang over maatschappelijke zaken. De KNCV reikt deze prestigieuze chemieprijs uit sinds 1987.

KNCV

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV) vergroot de (vak)kennis van leden, bevordert de contacten tussen leden en behartigt hun belangen in hun werkveld en richting politiek en overheid. Werk, Onderwijs en Maatschappij zijn de speerpunten van het beleid. Ook maakt de KNCV zich hard voor de beeldvorming van de chemie buiten de vereniging.

NVBMB

Logo NBVME

De Nederlandse Vereniging voor Biochemici en Moleculair Biologen (NVBMB) is opgericht in 1927 en vertegenwoordigt de belangen van studenten en professionals in deze vakgebieden. De vereniging heeft tot doel het veld van biochemie en moleculaire biologie te stimuleren. 

NBV

NBV-logo_nieuw

De Nederlandse Biotechnologie Vereniging (NBV) is dé beroepsvereniging van professionals werkzaam in de toegepaste life sciences. De NBV wil professionele activiteiten en maatschappelijk verantwoorde beroepsuitoefening stimuleren. Daarnaast draagt de NBV bij aan een evenwichtige informatievoorziening over nut, belang en maatschappelijke betekenis van de biotechnologie.

 
Jong KNCV zoekt versterking!

Ben je lid van de KNCV en wil jij je professionele netwerk uitbreiden? Wil je samen met andere jonge chemici de KNCV vertegenwoordigen bij bedrijven en onderwijs­instellingen? Neem jij initiatief en bezit jij over organisatietalent? Dan is Jong KNCV op zoek naar jou! Mail je vragen of je sollicitatie naar ons!