Verenigingen

Begin goed, bepaal je sollicitatiestrategie!

KNCV | maandag 11 september 2017

 

Elke C2W-editie vertelt een carrièreconsultant over zijn of haar ervaringen. Deze keer is Charl van Ruijven aan het woord, quality control manager bij Kolb Nederland.

 

Ondanks mijn relatief jonge leeftijd heb ik al verschillende soorten banen in en rondom het laboratorium gehad. In mijn huidige functie als quality control manager bij Kolb Nederland stuur ik het kwaliteitscontrolelaboratorium aan en ben ik aanspreekpunt voor de productkwaliteit binnen het bedrijf.

Na mijn hlo-opleiding analytische chemie begon ik mijn loopbaan als analist bij SGS en Shell, waarna ik een uitstapje maakte naar een functie als recruiter bij CheckMark Labrecruitment. Na 3,5 jaar recruitment heb ik de overstap gemaakt naar mijn huidige baan.

Wanneer mensen mijn cv zien, is vaak de reactie: ‘Oh, dat zie je niet vaak; van recruiter naar laboratoriummanager’, en voorheen ‘Oh, jij bent als recruiter echt iets totaal anders gaan doen’. Voor mij zijn het bewuste keuzes geweest. Ik streef exact mijn ambities na. En dat is precies waar het om gaat: weet wat je wilt, durf een sprong te wagen en wees altijd gemotiveerd!

Vraag één bij solliciteren is wat mij betreft dus altijd: wat wil je? Doen waar je ervaring in hebt, of wil je iets nieuws? Dicht bij huis werken, of ben je bereid te verhuizen? Bepaal wat voor jou belangrijk is!

De tweede belangrijke vraag is: welke luxe kan ik me permitteren in mijn zoektocht? Heb je momenteel al werk of niet? In hoeverre heb je het nu naar je zin? En hoe aantrekkelijk ben jij voor een nieuwe werkgever?

Deze vragen helpen je bij het bepalen van je sollicitatiestrategie. Wanneer je dit weet, begint het solliciteren pas en kan je op zoek naar die nieuwe droombaan en werken aan een onweerstaanbaar cv. 

De KNCV-carrièreconsultants helpen chemici met loopbaanadvies. Leden van de KNCV kunnen gratis een oriënterend gesprek aanvragen bij een van de zeventien consultants.

KNCV

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV) vergroot de (vak)kennis van leden, bevordert de contacten tussen leden en behartigt hun belangen in hun werkveld en richting politiek en overheid. Werk, Onderwijs en Maatschappij zijn de speerpunten van het beleid. Ook maakt de KNCV zich hard voor de beeldvorming van de chemie buiten de vereniging.

NVBMB

Logo NBVME

De Nederlandse Vereniging voor Biochemici en Moleculair Biologen (NVBMB) is opgericht in 1927 en vertegenwoordigt de belangen van studenten en professionals in deze vakgebieden. De vereniging heeft tot doel het veld van biochemie en moleculaire biologie te stimuleren. 

NBV

NBV-logo_nieuw

De Nederlandse Biotechnologie Vereniging (NBV) is dé beroepsvereniging van professionals werkzaam in de toegepaste life sciences. De NBV wil professionele activiteiten en maatschappelijk verantwoorde beroepsuitoefening stimuleren. Daarnaast draagt de NBV bij aan een evenwichtige informatievoorziening over nut, belang en maatschappelijke betekenis van de biotechnologie.

 
Jong KNCV zoekt versterking!

Ben je lid van de KNCV en wil jij je professionele netwerk uitbreiden? Wil je samen met andere jonge chemici de KNCV vertegenwoordigen bij bedrijven en onderwijs­instellingen? Neem jij initiatief en bezit jij over organisatietalent? Dan is Jong KNCV op zoek naar jou! Mail je vragen of je sollicitatie naar ons!