Verenigingen

‘Beweging vergroten in ruimte en tijd’

Frank Sekeris | vrijdag 29 juni 2018

In juni stelden wij Albert Heck voor als eerste spreker van de Avond van de Chemie. Dit keer introduceren wij de tweede spreker: Nathalie Katsonis.

Sinds 2011 werkt Nathalie Katsonis bij de Universiteit Twente, waar ze in 2017 hoogleraar bio-inspired and smart materials werd. Ze voltooide haar studie en promotie in Frankrijk, waarna ze op uitnodiging van Ben Feringa haar postdoc in Groningen deed. Op 9 oktober beklimt zij de bühne tijdens de Avond van de Chemie.

Waar houdt jouw onderzoek zich momenteel mee bezig?

‘De rode draad van mijn onderzoek is de complexe bewegingen van dynamische moleculen begrijpen en gebruiken. Hoe kunnen we die beweging vergroten in ruimte en tijd op een functioneel niveau? Vanuit een fundamentele invalshoek begrijpen we de fysische chemie van levende systemen beter, en vanuit toegepast oogpunt kan dit bijdragen aan een radicale verandering in material design: een nieuwe generatie van functionele en zachte materialen die zichzelf kunnen assembleren en aanpassen aan hun omgeving.’

Je laat je inspireren door de natuur. Moet ik hierbij ook denken aan biomimicry?

‘De natuur heeft waarschijnlijk de meeste ervaring met de bouw van complexe, adaptieve en dynamische materialen en systemen, zoals het leven. Vaak drijven dynamische moleculen die biologische systemen aan. Hiervan kunnen wij inderdaad veel leren en ons onderzoek verder op baseren.’

Je bent natuurlijk winnaar van de KNCV Gouden Medaille 2017. Hoe heb je dat ervaren?

‘Ik had het totaal niet verwacht, wat me nog gelukkiger maakte. Toen ik na mijn bezoek in 2004 aan Nederland terugging naar Frankrijk, miste ik de Nederlandse manier van wetenschap. Daarom ben ik teruggekeerd naar de Nederlandse chemische gemeenschap. Buiten een erkenning voor mijn werk is deze prijs ook een teken dat mijn onderzoeksstijl goed aansluit bij die gemeenschap.’

Eerder won je al de Athena Award en tijdens CHAINS belichtte je vrouwen. Is dat een rol die jij belangrijk vindt?

‘Ik ben ervan overtuigd dat diversiteit ons sterker en slimmer maakt. Daarmee bedoel ik diversiteit in de breedste zin van het woord: geslacht, leeftijd, disciplines en omvang van onderzoeksgroepen. Je moet uiteindelijk je eigen rolmodel worden. Ik hoop te laten zien: je hoeft niet bang te zijn voor een academische carrière in Nederland. Het zal tijd, geluk en af en toe pijn in het hart kosten, maar je creativiteit en onderzoek zorgen er uiteindelijk voor dat het goed komt.’

Waarom mogen mensen de Avond van de Chemie niet missen?

‘Omdat chemie een unieke schat is voor Nederland en dit horen we te vieren!’

Koop nu je kaarten via www.kncv.nl/avondvandechemie!

KNCV

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV) vergroot de (vak)kennis van leden, bevordert de contacten tussen leden en behartigt hun belangen in hun werkveld en richting politiek en overheid. Werk, Onderwijs en Maatschappij zijn de speerpunten van het beleid. Ook maakt de KNCV zich hard voor de beeldvorming van de chemie buiten de vereniging.

NVBMB

Logo NBVME

De Nederlandse Vereniging voor Biochemici en Moleculair Biologen (NVBMB) is opgericht in 1927 en vertegenwoordigt de belangen van studenten en professionals in deze vakgebieden. De vereniging heeft tot doel het veld van biochemie en moleculaire biologie te stimuleren. 

NBV

Logo NBV

De Nederlandse Biotechnologische Vereniging (NBV) is dé beroepsvereniging van professionals werkzaam in de toegepaste life sciences. De NBV wil professionele activiteiten en maatschappelijk verantwoorde beroepsuitoefening stimuleren. Daarnaast draagt de NBV bij aan een evenwichtige informatievoorziening over nut, belang en maatschappelijke betekenis van de biotechnologie.

Jong KNCV zoekt versterking!

Ben je lid van de KNCV en wil jij je professionele netwerk uitbreiden? Wil je samen met andere jonge chemici de KNCV vertegenwoordigen bij bedrijven en onderwijs­instellingen? Neem jij initiatief en bezit jij over organisatietalent? Dan is Jong KNCV op zoek naar jou! Mail je vragen of je sollicitatie naar ons!