Verenigingen

Biotechnology Creating Opportunities

NBV | maandag 20 februari 2017

Rob Vries creëert als managing director van Hubrecht Organoïd Technology met stamcelonderzoek tal van nieuwe mogelijkheden binnen de biotechnologie.

Zijn carrière begon aan de universiteiten van Kent (UK) en Utrecht, waar hij zijn masters behaalde voor biologie en biochemie. Vervolgens behaalde hij zijn PhD aan het Leids Universitair Medisch Centrum, waar hij genregulatie bestudeerde. Na deze biochemische studies verschoof hij zijn aandacht naar de ontwikkelingsbiologie en begon hij aan het onderzoek naar stamcellen in Stanford (USA).

In 2007 kwam hij terug naar Nederland om in het laboratorium van hoogleraar Hans Clevers zijn stamcelonderzoek voort te zetten. In 2011 ging Vries Hans Clevers assisteren aan het Hubrecht Instituut. Samen met Ton Logtenberg begonnen zij, na de ontdekking van organoïden, Hubrecht Organoid Technology, waarvan Vries momenteel managing director is.

Organoïden

Hubrecht Organoid Technology, ofwel stichting voor Organoid Technology, heeft als missie om organoïdentechnologie te ontwikkelen voor klinische en industriële applicaties. Dit is een technologie die in 2015 al onder de aandacht kwam, bij De Wereld Draait Door, en recentelijk opnieuw bij EenVandaag.

‘De ontdekking is gebaseerd op de aanwezigheid van stamcellen in volwassen organen. Tot 2007 wisten we niet welke cellen in een orgaan de stamcellen waren. Dankzij nieuwe ontdekkingen is dat nu wel mogelijk. Volwassen stamcellen kunnen we daarom nu isoleren en vermeerderen in het lab. Vervolgens bleek dat onze kweekmethode de stamcellen ook in het lab in staat stelt functioneel een volwassen orgaan na te bootsen. Hierdoor krijg je een soort mini-orgaan in een schaaltje, oftewel een organoïd’, vertelt Vries.

Living Biobank

‘Na de eerste publicatie in 2009 over organoïden in muizen en twee jaar later over menselijke organoïden is het snel gegaan. In 2014 is de eerste patiënt aan taaislijmziekte (cystic fibrosis) behandeld op basis van testen met organoïden. Omdat wij een stichting zijn, is het mogelijk om snel te handelen en gelijktijdig een lange termijnvisie te handhaven.’

Momenteel houdt Vries zich voornamelijk bezig met de ontwikkeling en het testen van gepersonaliseerde medicijnen. ‘Ook bouwen wij een grote database van allerlei organoïden: the Living Biobank. In de toekomst zou deze Biobank een basis kunnen bieden om zelf medicijnen te ontwikkelen of om celtherapie toe te passen.’

Op dinsdag 16 mei 2017 zal Rob Vries tijdens de Nederlandse Biotechnologie Conferentie (NBC-17) Biotechnology Creating Opportunities toelichten welke mogelijkheden de ontwikkeling van organoïden met zich meebrengt. 

Wil je ook aanwezig zijn bij de NBC-17? Registreer je dan nu via www.nbv.kncv.nl.

KNCV

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV) vergroot de (vak)kennis van leden, bevordert de contacten tussen leden en behartigt hun belangen in hun werkveld en richting politiek en overheid. Werk, Onderwijs en Maatschappij zijn de speerpunten van het beleid. Ook maakt de KNCV zich hard voor de beeldvorming van de chemie buiten de vereniging.

NVBMB

Logo NBVME

De Nederlandse Vereniging voor Biochemici en Moleculair Biologen (NVBMB) is opgericht in 1927 en vertegenwoordigt de belangen van studenten en professionals in deze vakgebieden. De vereniging heeft tot doel het veld van biochemie en moleculaire biologie te stimuleren. 

NBV

NBV-logo_nieuw

De Nederlandse Biotechnologie Vereniging (NBV) is dé beroepsvereniging van professionals werkzaam in de toegepaste life sciences. De NBV wil professionele activiteiten en maatschappelijk verantwoorde beroepsuitoefening stimuleren. Daarnaast draagt de NBV bij aan een evenwichtige informatievoorziening over nut, belang en maatschappelijke betekenis van de biotechnologie.

 
Jong KNCV zoekt versterking!

Ben je lid van de KNCV en wil jij je professionele netwerk uitbreiden? Wil je samen met andere jonge chemici de KNCV vertegenwoordigen bij bedrijven en onderwijs­instellingen? Neem jij initiatief en bezit jij over organisatietalent? Dan is Jong KNCV op zoek naar jou! Mail je vragen of je sollicitatie naar ons!