Verenigingen

Botte korreltjes

KNCV | vrijdag 12 februari 2021

Van korreltjes naar botgroei, in gesprek met Pamela Habibovic.

Pamela Habibovic is hoogleraar inorganic biomaterials aan de Universiteit van Maastricht. Ze doet onderzoek naar regeneratieve geneeskunde en vertelt in een eye-opener over keramische korreltjes die kunnen helpen bot te laten terug groeien.

Hoe begint een proces als de ontwikkeling van die korreltjes?

‘Vaak probeer je eerst na te bootsen wat de natuur heeft gemaakt. Dit geldt voor de materialen voor botregeneratie, maar ook voor alle andere weefsels en organen. We kijken dan hoe zo’n weefsel eruitziet en wat de eigenschappen zijn. Helaas lukt het ons bijna nooit om het natuurlijke weefsel na te bootsen, ook omdat we zelden helemaal begrijpen hoe iets echt in elkaar steekt. Maar soms is dat ook niet nodig.
Zoals je ziet met de korreltjes, kun je met iets veel eenvoudigers dan bot het lichaam helpen om de schade zelf te herstellen. Het is slechts een duwtje in de rug: de korreltjes zijn tijdelijk in het lichaam, starten het helingsproces en lossen dan op. Dat is er zo mooi aan.’

Waarom is regeneratie beter dan een kunstmatig implantaat?

‘Dat heeft verschillende redenen. Omdat een implantaat geen lichaamseigen materiaal is, functioneert het na een aantal jaar minder goed. Dat komt omdat het vaak van een ander materiaal is gemaakt, met andere eigenschappen dan het weefsel dat het vervangt. Hoe langer het in het lichaam zit, hoe meer die eigenschappen uit elkaar gaan lopen en na een tijdje wordt het verschil te groot.
Bovendien worden we steeds ouder en dus moeten implantaten ook langer mee kunnen gaan. Als je vroeger op je zestigste een heupimplantaat kreeg die tien jaar meeging, was dat geen probleem. Nu worden mensen wel tachtig of negentig en willen ze nog steeds mobiel blijven. Een ander voorbeeld vind je bij jonge kinderen. Als die gaan groeien, groeit een kunstmatig implantaat niet mee. Regeneratief gegenereerd weefsel doet dat wel.’

Wat maakt dat die korrels een bot laten groeien?

‘Dat begrijpen we nog niet helemaal. We denken dat dit komt doordat de chemische samenstelling van de korreltjes vergelijkbaar is met de samenstelling van het bot. Botten worden in het lichaam continu aangemaakt en afgebroken door cellen. We laten die cellen eigenlijk geloven dat de korreltjes ook een soort van bot zijn. De cellen herkennen iets botachtigs en starten het regeneratieve proces. Dit is vooral belangrijk bij grote beschadigingen aan bot, die niet zonder ingrijpen kunnen genezen. Dan bieden de korrels mogelijk uitkomst.’

Jenny Hasenack

Bekijk de video op www.eye-openers.nl

KNCV

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV) vergroot de (vak)kennis van leden, bevordert de contacten tussen leden en behartigt hun belangen in hun werkveld en richting politiek en overheid. Werk, Onderwijs en Maatschappij zijn de speerpunten van het beleid. Ook maakt de KNCV zich hard voor de beeldvorming van de chemie buiten de vereniging.

NVBMB

Logo NBVME

De Nederlandse Vereniging voor Biochemici en Moleculair Biologen (NVBMB) is opgericht in 1927 en vertegenwoordigt de belangen van studenten en professionals in deze vakgebieden. De vereniging heeft tot doel het veld van biochemie en moleculaire biologie te stimuleren. 

NBV

NBV-logo_nieuw

De Nederlandse Biotechnologie Vereniging (NBV) is dé beroepsvereniging van professionals werkzaam in de toegepaste life sciences. De NBV wil professionele activiteiten en maatschappelijk verantwoorde beroepsuitoefening stimuleren. Daarnaast draagt de NBV bij aan een evenwichtige informatievoorziening over nut, belang en maatschappelijke betekenis van de biotechnologie.

 
Jong KNCV zoekt versterking!

Ben je lid van de KNCV en wil jij je professionele netwerk uitbreiden? Wil je samen met andere jonge chemici de KNCV vertegenwoordigen bij bedrijven en onderwijs­instellingen? Neem jij initiatief en bezit jij over organisatietalent? Dan is Jong KNCV op zoek naar jou! Mail je vragen of je sollicitatie naar ons!