Verenigingen

Chemistry Europe: een nieuw jasje voor ChemPubSoc

KNCV | donderdag 9 april 2020

ChemPubSoc Europe, het samenwerkingsverband tussen zestien Europese chemieverenigingen, gaat vanaf 1 april door onder de naam Chemistry Europe.

In de loop van de tijd hebben de verenigingen samen met uitgever Wiley 15 kwaliteitsjournals ontwikkeld, waaronder Chemistry, a European Journal, EurJoc en ChemCatChem. De KNCV maakt met trots deel uit van dit samenwerkingsverband.

‘Na twintig jaar ChemPubSoc Europe zijn we met de andere verenigingen bij elkaar gekomen om eens goed naar dit merk te kijken. Uit die gesprekken bleek dat de uitstraling van het merk aan herziening toe was’, zegt Jan-Willem Toering, directeur van de KNCV. ‘We vonden het tijd voor een nieuwe naam en visuele identiteit die herkenbaar zijn en duidelijk maken waar we voor staan.’

Hoge kwaliteit

De KNCV was twintig jaar geleden al betrokken bij de oprichting van dit samenwerkingsverband. ‘Chemistry Europe is om meerdere redenen belangrijk voor de KNCV’, zegt Toering. ‘Ten eerste omdat we onze leden de gelegenheid willen bieden om artikelen te publiceren en te lezen in Europese open-access journals van hoge kwaliteit. Daarnaast is Chemistry Europe een platform voor verbinding tussen onderzoekers uit verschillende landen, van verschillende instituten en met verschillende achtergronden. Wij geloven sterk in de kracht van die samenwerking. Wetenschap houdt tenslotte niet op bij de grens.’

Visuele identiteit

Daarnaast ontvangt de KNCV royalties over elke publicatie met een Nederlandse auteur in een van de journals. ‘Deze inkomsten gebruikt de KNCV direct voor haar leden, bijvoorbeeld door activiteiten van haar secties te ondersteunen’, zegt Toering. ‘Chemistry Europe draagt dus op meerdere manieren bij aan de verbinding tussen chemici.’

Niet alleen de naam van Chemistry Europe is nieuw. Er is ook gekozen voor een nieuwe visuele identiteit. ‘Daar ben ik erg blij mee’, zegt Toering. ‘Je kunt het nieuwe beeldmerk en de nieuwe naam niet los van elkaar zien; samen vormt het een sterk geheel. Zo onderscheiden we ons duidelijk van bijvoorbeeld de journals van de ACS en de RSC. We vallen zo echt meer op. Verdiend, wat mij betreft, want onze open-access journals zijn van hoge kwaliteit. Ik kijk er naar uit om Chemistry Europe op deze manier steeds meer een vertrouwd gezicht te zien worden’.

Jenny Hasenack
KNCV

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV) vergroot de (vak)kennis van leden, bevordert de contacten tussen leden en behartigt hun belangen in hun werkveld en richting politiek en overheid. Werk, Onderwijs en Maatschappij zijn de speerpunten van het beleid. Ook maakt de KNCV zich hard voor de beeldvorming van de chemie buiten de vereniging.

NVBMB

Logo NBVME

De Nederlandse Vereniging voor Biochemici en Moleculair Biologen (NVBMB) is opgericht in 1927 en vertegenwoordigt de belangen van studenten en professionals in deze vakgebieden. De vereniging heeft tot doel het veld van biochemie en moleculaire biologie te stimuleren. 

NBV

NBV-logo_nieuw

De Nederlandse Biotechnologie Vereniging (NBV) is dé beroepsvereniging van professionals werkzaam in de toegepaste life sciences. De NBV wil professionele activiteiten en maatschappelijk verantwoorde beroepsuitoefening stimuleren. Daarnaast draagt de NBV bij aan een evenwichtige informatievoorziening over nut, belang en maatschappelijke betekenis van de biotechnologie.

 
Jong KNCV zoekt versterking!

Ben je lid van de KNCV en wil jij je professionele netwerk uitbreiden? Wil je samen met andere jonge chemici de KNCV vertegenwoordigen bij bedrijven en onderwijs­instellingen? Neem jij initiatief en bezit jij over organisatietalent? Dan is Jong KNCV op zoek naar jou! Mail je vragen of je sollicitatie naar ons!