Verenigingen

De lekkage van plastic moet dicht

KNCV | dinsdag 9 februari 2021

Microplastics vind je tegenwoordig overal: in de lucht, in het water en in ons eten. Het is een probleem van wereldwijde omvang, maar dé oplossing is er nog niet. ‘Het heeft tijd nodig voor je de effecten ziet.’

Toen marien bioloog Richard Thompson en zijn teamleden in 2004 op zee dobberden voor onderzoek, zagen ze heel veel plastic drijven. Thompson bedacht toen de term microplastic, die sloeg wereldwijd aan. Sindsdien is er steeds meer aandacht gekomen voor de mogelijke gevaren van al dat plastic in het milieu. ‘Dat is dan ook meteen de grootste doorbraak in de bestrijding van microplastic: erkenning van het probleem’, stelt Bart Koelmans, hoogleraar aquatische ecologie en waterkwaliteit aan de Wageningen University & Research.

Expertise

Koelmans doet met zijn groep vooral onderzoek naar het gedrag, het effect en de aanwezigheid van nano-, micro- en macroplastics in het milieu en op de gezondheid. ‘Onze bijdrage aan oplossingen is dus vooral theoretisch’, legt Koelmans uit. ‘We ontwikkelen geen opruimtechnieken, maar zorgen voor de juiste kennis, zodat we de impact duidelijk voor ogen hebben.’

‘We hebben bijvoorbeeld samengewerkt met de organisatie Ocean Clean Up’, vervolgt Koelmans. ‘Wij leverden in dat project de missende expertise.’ Verder ontwikkelt de Wageningse groep technieken om bijvoorbeeld ook micro- en macroplastics te karakteriseren. Koelmans: ‘Wat is de verspreiding van die deeltjes, waar zijn de hotspots, en wat zijn de grootste risico’s die erbij komen kijken? Als je beperkte middelen tot je beschikking hebt, zijn dit de prangende vragen.’

Samenspel

Specifieke oplossingen zijn moeilijk te vinden. ‘De beste oplossing is de kraan dichtdoen’, zegt de hoogleraar. ‘Dus ervoor zorgen dat er geen plastic meer naar het milieu lekt.’ Dé silver bullet om alles in een keer op te lossen, bestaat helaas niet; je moet het juist vinden in een samenspel van verschillende oplossingen. ‘Denk aan bewustwording creëren bij het publiek; bedrijven die zich inspannen om minder, ander of afbreekbaar plastic te gebruiken en ingrijpen van de overheid door middel van handhaving. Schoonmaken en recyclen zijn natuurlijk ook belangrijk.’ Volgens Koelmans kost het vooral tijd om effectiviteit van de maatregelen die we nu treffen te zien.

Een van de oplossingen uit de academische hoek bestaat uit het kunnen meten van microplastics. Koelmans: ‘Plastic diversiteit is een gigantische uitdaging. Sinds een jaar of twee proberen we plastic te beschrijven als een continuüm. De vorm en de dichtheid vatten we dan in probability density functions.’ Met die informatie kun je vervolgens voorspellingen doen over de grootteverdeling en eventuele milieu-impact.

Daniël Linzel

Wil je meer weten over microplastics? Kijk dan 17 februari om 15.00 uur naar het KNCV-webinar met Martijn Wagterveld van Wetsus.

KNCV

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV) vergroot de (vak)kennis van leden, bevordert de contacten tussen leden en behartigt hun belangen in hun werkveld en richting politiek en overheid. Werk, Onderwijs en Maatschappij zijn de speerpunten van het beleid. Ook maakt de KNCV zich hard voor de beeldvorming van de chemie buiten de vereniging.

NVBMB

Logo NBVME

De Nederlandse Vereniging voor Biochemici en Moleculair Biologen (NVBMB) is opgericht in 1927 en vertegenwoordigt de belangen van studenten en professionals in deze vakgebieden. De vereniging heeft tot doel het veld van biochemie en moleculaire biologie te stimuleren. 

NBV

NBV-logo_nieuw

De Nederlandse Biotechnologie Vereniging (NBV) is dé beroepsvereniging van professionals werkzaam in de toegepaste life sciences. De NBV wil professionele activiteiten en maatschappelijk verantwoorde beroepsuitoefening stimuleren. Daarnaast draagt de NBV bij aan een evenwichtige informatievoorziening over nut, belang en maatschappelijke betekenis van de biotechnologie.

 
Jong KNCV zoekt versterking!

Ben je lid van de KNCV en wil jij je professionele netwerk uitbreiden? Wil je samen met andere jonge chemici de KNCV vertegenwoordigen bij bedrijven en onderwijs­instellingen? Neem jij initiatief en bezit jij over organisatietalent? Dan is Jong KNCV op zoek naar jou! Mail je vragen of je sollicitatie naar ons!