Verenigingen

Derde Nationaal Chemisch Erfgoed

KNCV | donderdag 7 mei 2020

In 2018 zijn de Chemie Historische Groep en de KNCV begonnen met het benoemen van Nationaal Chemisch Erfgoed.

Nederland kent een rijke chemische historie, met veel Nobelprijs­winnaars en kwalitatief hoogstaand onderzoek. Veel locaties in Nederland kennen dan ook een bijzondere chemische geschiedenis. Het zou zonde zijn om dit verleden uit het oog te verliezen.

De Chemie Historische Groep en de KNCV zijn in 2018, in navolging van internationale zusterverenigingen, begonnen met het benoemen van Nationaal Chemisch Erfgoed.

Het eerste jaar viel de eer te beurt aan de Ovale Zaal met de Grote Elektriseermachine van het Teylers Museum. Vorig jaar kreeg het Grote Kantoor van DSM het predikaat Nationaal Chemisch Erfgoed. Uit de lijst van voorgedragen locaties heeft een commissie dit jaar het ‘Laboratorium chimicum’ van de Duitse chemicus Johann Conrad Barchusen verkozen.

Deze was gelegen in het oude bastion van Sonnenborgh in Utrecht. Hier begon Barchusen rond 1695 in de verlaten ruimte met het uitvoeren van zijn experimenten. Het werd daarmee het eerste Utrechtse chemische laboratorium en heeft 28 jaar dienst gedaan.

Barchusen deed experimenten in de kazematten waar vroeger de kanonnen stonden. Het bastion kon tegen een stootje als er iets mis zou gaan. De oude
tegelvloer, stookovens en instrumenten (o.a. een alambiek) zijn nu nog steeds te zien in de vorm van een permanente tentoon­stelling.

Het was de bedoeling om de plaquette behorende bij deze toekenning te onthullen tijdens een bijeenkomst begin juni, wat helaas geen doorgang vindt wegens de coronacrisis. We hopen het later dit jaar alsnog te kunnen doen.

Frans Koeman
KNCV

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV) vergroot de (vak)kennis van leden, bevordert de contacten tussen leden en behartigt hun belangen in hun werkveld en richting politiek en overheid. Werk, Onderwijs en Maatschappij zijn de speerpunten van het beleid. Ook maakt de KNCV zich hard voor de beeldvorming van de chemie buiten de vereniging.

NVBMB

Logo NBVME

De Nederlandse Vereniging voor Biochemici en Moleculair Biologen (NVBMB) is opgericht in 1927 en vertegenwoordigt de belangen van studenten en professionals in deze vakgebieden. De vereniging heeft tot doel het veld van biochemie en moleculaire biologie te stimuleren. 

NBV

NBV-logo_nieuw

De Nederlandse Biotechnologie Vereniging (NBV) is dé beroepsvereniging van professionals werkzaam in de toegepaste life sciences. De NBV wil professionele activiteiten en maatschappelijk verantwoorde beroepsuitoefening stimuleren. Daarnaast draagt de NBV bij aan een evenwichtige informatievoorziening over nut, belang en maatschappelijke betekenis van de biotechnologie.

 
Jong KNCV zoekt versterking!

Ben je lid van de KNCV en wil jij je professionele netwerk uitbreiden? Wil je samen met andere jonge chemici de KNCV vertegenwoordigen bij bedrijven en onderwijs­instellingen? Neem jij initiatief en bezit jij over organisatietalent? Dan is Jong KNCV op zoek naar jou! Mail je vragen of je sollicitatie naar ons!