Verenigingen

‘Een digitale editie van CHAINS was even slikken’

KNCV | donderdag 29 oktober 2020

CHAINS is het grootste chemiecongres in Nederland. Vanwege Covid-19 is een normale editie dit jaar onmogelijk. Daarom gaat CHAINS 2020 volledig digitaal.

Titia Sixma, voorzitter van de programmacommissie van CHAINS, kreeg te maken met een programma dat er heel anders zou gaan uitzien. Ralf Boland, teamcaptain van de organisatie van de CHAINS 2020-editie, dacht aanvankelijk dat het niet zo’n vaart zou lopen. ‘Titia zei in maart al tegen mij kom maar met een paar alternatieve scenario’s. Maar ik ging er nog gewoon vanuit dat we in december in de Koningshof zouden zitten met 1600 mensen. Titia heeft absoluut gelijk gekregen. Het was wel even slikken, maar aan de andere kant zorgde het er voor dat we al in een heel vroeg stadium over een CHAINS-waardig digitaal programma konden gaan nadenken.’

‘Er staat nu een prachtig programma met hoge kwaliteit wetenschap,’ zegt Sixma, ‘en ook met de mogelijkheid om dat heel interactief te beleven. Een van de keynotesprekers op CHAINS is Martin Jinek. Hij was eerste auteur op de paper van Jennifer Doudna die tot haar Nobelprijs heeft geleid en Jinek heeft ook sindsdien prachtig werk aan CRISPR-Cas9 gedaan.’ Maar er zitten meer mooie elementen in het programma, vervolgt zij. ‘Zo hebben we Craig Crews, een echte pioneer op het gebied van targeted protein degradation, een volstrekt nieuwe manier van drug discovery. Met Sjaak Neefjes en Jan van Hest hebben we ook twee Spinozalaureaten. En dan is er natuurlijk de lezing van de winnaar van de KNCV Gouden Medaille, Patricia Dankers. Dat is wat CHAINS is: het delen van je wetenschap, jonge mensen een platform geven, zien wat er gebeurt in Nederland, maar ook een kans om met elkaar te praten en te overleggen.’

Boland: ‘We willen de ruimte voor interactie zo groot mogelijk maken. Zo hebben we aan de posterpresentaties een extra dimensie toegevoegd door de deelnemers uit te nodigen om vooraf een pitch in te sturen; die komen ook online. We willen iets neerzetten wat herkenbaar CHAINS is. Dus niet een zoomsessie waarbij je achterover kunt zitten en kijken, maar juist een gelegenheid waar je contacten legt en elkaar spreekt. Ook rond de lezingen willen we interactie mogelijk maken met de sprekers bijvoorbeeld door Q&A sessies. Daarbij is het belangrijk om dit goed voor het voetlicht te brengen, de techniek mag geen spelbreker zijn.’

‘Toch vind ik het heel spannend’, zegt Titia. Het aantal bezoekers is moeilijk in te schatten. Het zal voor veel mensen ook makkelijk zijn om alleen bepaalde onderdelen te bekijken. Ik volg zelf al jaren een bepaalde wetenschappelijke workshop online terwijl ik sta te koken. Vaak heel leuk en inspirerend. Ik denk dat een hybridemodel van congressen een blijvertje zal zijn.

Jan Willem Toering

CHAINS 2020 vindt op dinsdag 8 en woensdag 9 december volledig digitaal plaats. Klik hier voor meer informatie en registratie. 

KNCV

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV) vergroot de (vak)kennis van leden, bevordert de contacten tussen leden en behartigt hun belangen in hun werkveld en richting politiek en overheid. Werk, Onderwijs en Maatschappij zijn de speerpunten van het beleid. Ook maakt de KNCV zich hard voor de beeldvorming van de chemie buiten de vereniging.

NVBMB

Logo NBVME

De Nederlandse Vereniging voor Biochemici en Moleculair Biologen (NVBMB) is opgericht in 1927 en vertegenwoordigt de belangen van studenten en professionals in deze vakgebieden. De vereniging heeft tot doel het veld van biochemie en moleculaire biologie te stimuleren. 

NBV

NBV-logo_nieuw

De Nederlandse Biotechnologie Vereniging (NBV) is dé beroepsvereniging van professionals werkzaam in de toegepaste life sciences. De NBV wil professionele activiteiten en maatschappelijk verantwoorde beroepsuitoefening stimuleren. Daarnaast draagt de NBV bij aan een evenwichtige informatievoorziening over nut, belang en maatschappelijke betekenis van de biotechnologie.

 
Jong KNCV zoekt versterking!

Ben je lid van de KNCV en wil jij je professionele netwerk uitbreiden? Wil je samen met andere jonge chemici de KNCV vertegenwoordigen bij bedrijven en onderwijs­instellingen? Neem jij initiatief en bezit jij over organisatietalent? Dan is Jong KNCV op zoek naar jou! Mail je vragen of je sollicitatie naar ons!