Verenigingen

Een fascinatie voor biologische systemen

KNCV | vrijdag 7 juni 2019

Vorig jaar proefde ze al even aan het podium van de Avond van de Chemie toen ze de Van Marumpenning in ontvangst nam. Dit jaar keert ze terug om een presentatie te geven op 3 oktober in theater Odeon in Zwolle: Marleen Kamperman.

Marleen Kamperman studeerde chemie aan de Rijksuniver­siteit van Groningen en specialiseerde zich in de richting van polymeerchemie. Na een internationale carrière keerde ze in 2010 terug naar Neder­land en begon ze aan de Wageningen Universiteit, waar ze vanaf 2016 universitair hoofddocent werd.
Afgelopen zomer stapte Kamperman van Wageningen over naar Groningen om daar haar onderzoek voort te zetten als hoogleraar polymeerchemie. Met trots presenteren we Kamperman als eerste spreker op de Avond van de Chemie op 3 oktober.

Waar richt je onderzoek zich op?

‘Ik richt me op nieuwe materialen maken die geïnspireerd zijn op natuurlijke systemen. Daarbij focus ik voornamelijk op hechtsystemen, bijvoorbeeld op lijmen die op natte oppervlakken hechten. Dit soort lijmen kunnen heel handig zijn voor biomedische toepassingen. Voor veel weefsel, zoals longweefsel, zijn hech­tingen of nietjes ongeschikt. Dan is het belangrijk om een lijm te hebben die kan meebewegen met het weefsel en op het juiste moment afbreekt.’

In het verleden keek je naar gekko’s, borstelwormen en zeepokken. Zijn daar inmiddels weer nieuwe dieren bij gekomen?

‘Zeker, nu vind ik fluweelwormen heel interessant. Veel van die dieren hebben hetzelfde soort principe. Ze verpakken het materiaal min of meer op dezelfde manier, maar dan komen er heel verschillende materialen uit. Een fluweelworm vangt zijn prooi met een plakkerig goedje dat hij wegschiet en dat ziet er ontzettend mooi uit.’

De Van Marumpenning ontving je voor jouw actieve bijdrage aan de communicatie van chemie naar de buitenwereld. Hoe belangrijk acht je die rol?

‘Dat blijf ik ontzettend leuk en belangrijk vinden. Ik heb nu ook een column in de Volkskrant. In Groningen zijn eveneens al veel mogelijkheden aanwezig, zoals de Scholierenacademie, en daar kan ik gelukkig bij aanhaken. Dit soort activiteiten geven mij veel energie.’

Wat kunnen we tijdens de Avond van de Chemie verwachten?

‘Tijdens deze avond ga ik vertellen over mijn fascinatie voor biologische systemen. Hoe mooi dat allemaal in elkaar zit en hoe we dat nuttig kunnen gebruiken in chemische systemen.’

Waarom mag je de Avond van de Chemie niet missen?

‘Vorig jaar vond ik de diversiteit van de avond erg interessant. Het is een mooie mix van de nieuwste ontwikkelingen uit de volledige breedte van de chemie. Zo is er voor ieder wat wils.’

Frank Sekeris


De kaartverkoop is geopend. Kijk voor meer informatie op www.kncv.nl/avondvandechemie

KNCV

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV) vergroot de (vak)kennis van leden, bevordert de contacten tussen leden en behartigt hun belangen in hun werkveld en richting politiek en overheid. Werk, Onderwijs en Maatschappij zijn de speerpunten van het beleid. Ook maakt de KNCV zich hard voor de beeldvorming van de chemie buiten de vereniging.

NVBMB

Logo NBVME

De Nederlandse Vereniging voor Biochemici en Moleculair Biologen (NVBMB) is opgericht in 1927 en vertegenwoordigt de belangen van studenten en professionals in deze vakgebieden. De vereniging heeft tot doel het veld van biochemie en moleculaire biologie te stimuleren. 

NBV

Logo NBV

De Nederlandse Biotechnologische Vereniging (NBV) is dé beroepsvereniging van professionals werkzaam in de toegepaste life sciences. De NBV wil professionele activiteiten en maatschappelijk verantwoorde beroepsuitoefening stimuleren. Daarnaast draagt de NBV bij aan een evenwichtige informatievoorziening over nut, belang en maatschappelijke betekenis van de biotechnologie.

Jong KNCV zoekt versterking!

Ben je lid van de KNCV en wil jij je professionele netwerk uitbreiden? Wil je samen met andere jonge chemici de KNCV vertegenwoordigen bij bedrijven en onderwijs­instellingen? Neem jij initiatief en bezit jij over organisatietalent? Dan is Jong KNCV op zoek naar jou! Mail je vragen of je sollicitatie naar ons!