Verenigingen

Een geslaagde CHAINS

Carolien Terlien | vrijdag 26 januari 2018

De KNCV was drie dagen actief op CHAINS met lezingen, de fotowedstrijd, workshops, voorlichting en netwerkbijeenkomsten. Een terugblik.

Van 5 tot en 7 december kwamen alle Nederlandse chemici samen op CHAINS, om de nieuwste wetenschappelijke doorbraken in de chemie met elkaar te delen en om elkaar te inspireren. Voor de KNCV was de woensdagochtend een absoluut hoogtepunt met de uitreiking van de Gouden Medaille 2017 aan Nathalie Katsonis, hoogleraar bio-inspired and smart materials aan de Universiteit Twente.

KNCV-voorzitter Floris Rutjes reikte de hoogste Nederlandse onderscheiding voor chemisch toptalent uit: ‘Katsonis is leidend op het gebied van moleculaire schakelingen en motoren. Daarmee heeft ze een heel duidelijk eigen gezicht in uitdagend onderzoek. Daarnaast is ze een zeer toegewijd onderzoeker die actief bijdraagt aan de ontwikkeling van wetenschappelijk onderzoek in Nederland. Daarmee is ze voor de KNCV een boegbeeld voor de chemie, nu en in de toekomst.’

Meet & Greet

Katsonis hield na de uitreiking een pleidooi voor de inzet van smart materials. ‘Er is veel aandacht voor het creëren van nog meer nieuwe materialen, maar ik vind dat we de focus moeten verleggen. We zouden onze manier van denken over materialen moeten veranderen. Ik ben ervan overtuigd dat intelligente materialen voor een heuse paradigmaverschuiving kunnen zorgen. The smart material is immers the device itself.

In de stand van de KNCV ontvingen negen secties van de vereniging bezoekers met een hapje en een drankje. De Meet & Greet was een uitstekende gelegenheid om nader kennis te maken met de verschillende vakgebieden die de KNCV vertegenwoordigt en een laagdrempelige manier om je netwerk uit te breiden. Veel congresbezoekers wisten de weg te vinden naar een van de negen statafels en het bleef nog lang gezellig druk in de Meijerijfoyer. 

Workshops

De woensdag werd afgesloten met twee workshops van de KNCV Academy. Sara Blanken, TMC-recruiter, gaf een workshop over solliciteren en netwerken, met praktische tips om een baan te vinden. Wiley gaf in samenwerking met de KNCV Academy de workshop ‘Opening the Editor’s Black Box: Insider Tips for Successful Submissions’. Redacteuren van Wiley gaven een kijkje in de keuken van het selectie- en publicatieproces van manuscripten.

Tijdens CHAINS brachten maar liefst tweehonderd bezoekers hun stem uit in de Jong KNCV Fotocompetitie. De tien genomineerde foto’s, gemaakt door jonge fotografietalenten, werden drie dagen getoond op de KNCV-stand. De meeste stemmen gingen naar Alex Klinkenberg, student aan de Universiteit Leiden. Alex wint de prijs van € 500. 

KNCV

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV) vergroot de (vak)kennis van leden, bevordert de contacten tussen leden en behartigt hun belangen in hun werkveld en richting politiek en overheid. Werk, Onderwijs en Maatschappij zijn de speerpunten van het beleid. Ook maakt de KNCV zich hard voor de beeldvorming van de chemie buiten de vereniging.

NVBMB

Logo NBVME

De Nederlandse Vereniging voor Biochemici en Moleculair Biologen (NVBMB) is opgericht in 1927 en vertegenwoordigt de belangen van studenten en professionals in deze vakgebieden. De vereniging heeft tot doel het veld van biochemie en moleculaire biologie te stimuleren. 

NBV

NBV-logo_nieuw

De Nederlandse Biotechnologie Vereniging (NBV) is dé beroepsvereniging van professionals werkzaam in de toegepaste life sciences. De NBV wil professionele activiteiten en maatschappelijk verantwoorde beroepsuitoefening stimuleren. Daarnaast draagt de NBV bij aan een evenwichtige informatievoorziening over nut, belang en maatschappelijke betekenis van de biotechnologie.

 
Jong KNCV zoekt versterking!

Ben je lid van de KNCV en wil jij je professionele netwerk uitbreiden? Wil je samen met andere jonge chemici de KNCV vertegenwoordigen bij bedrijven en onderwijs­instellingen? Neem jij initiatief en bezit jij over organisatietalent? Dan is Jong KNCV op zoek naar jou! Mail je vragen of je sollicitatie naar ons!