Verenigingen

Een historisch perspectief op de chemie

| dinsdag 29 oktober 2019

Tussen 29 juli en 2 augustus ontmoetten 120 chemische historici elkaar tijdens de 12e International Conference on the History of Chemistry (12ICHC). Dit evenement werd georganiseerd door de Working Party on the History of Chemistry van de EuChemS bij de Universiteit Maastricht, gesteund door de KNCV.

Het programma kende een grote variatie aan onderwerpen: van zestiende-eeuwse alchemie tot nanochemie en materialen in de 21ste eeuw. Een aantal hoogtepunten:

  • Ernst Homburg, voorzitter van de Chemie Historische Groep (CHG), opende de conferentie met een presentatie over de Nederlandse bijdrage aan de historie van de chemie. Vervolgens kondigde hij de eerste genodigde spreker aan: Lissa Roberts. Zij sprak over de relaties tussen de algemene geschiedenis en de chemie en kwam hierbij tot de kernvraag van de conferentie: “Wat is de geschiedenis van de chemie?”. Een vraag die bezoekers gedurende het vervolg van de conferentie poogden te beantwoorden door hun onderzoeken en inzichten met elkaar te delen.
  • De andere keynote sprekers waren Marco Beretta en Carsten Reinhardt. Beretta nodigde de aanwezigen uit om Lavoisier te ontdekken en Reinhardt deelde zijn inzichten in de wereldwijde chemische industrie van de twintigste eeuw, waarin hij de veranderende rol van chemie voor wetenschap, technologie en maatschappij bediscussieerde. Ook gaf Yasu Furukawa, de winnaar van de Morris Award in 2018, een lezing.
  • Verder was op de conferentie speciale aandacht voor het honderdvijftigjarig bestaan van het periodiek systeem (IYPT2019), het honderdjarig bestaan van IUPAC, chemisch onderzoek van kunst en vrouwen in de chemie.

De volgende editie 13ICHC vindt plaats in mei 2021 in Vilnius, Litouwen.

Frank Sekeris

KNCV

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV) vergroot de (vak)kennis van leden, bevordert de contacten tussen leden en behartigt hun belangen in hun werkveld en richting politiek en overheid. Werk, Onderwijs en Maatschappij zijn de speerpunten van het beleid. Ook maakt de KNCV zich hard voor de beeldvorming van de chemie buiten de vereniging.

NVBMB

Logo NBVME

De Nederlandse Vereniging voor Biochemici en Moleculair Biologen (NVBMB) is opgericht in 1927 en vertegenwoordigt de belangen van studenten en professionals in deze vakgebieden. De vereniging heeft tot doel het veld van biochemie en moleculaire biologie te stimuleren. 

NBV

Logo NBV

De Nederlandse Biotechnologische Vereniging (NBV) is dé beroepsvereniging van professionals werkzaam in de toegepaste life sciences. De NBV wil professionele activiteiten en maatschappelijk verantwoorde beroepsuitoefening stimuleren. Daarnaast draagt de NBV bij aan een evenwichtige informatievoorziening over nut, belang en maatschappelijke betekenis van de biotechnologie.

Jong KNCV zoekt versterking!

Ben je lid van de KNCV en wil jij je professionele netwerk uitbreiden? Wil je samen met andere jonge chemici de KNCV vertegenwoordigen bij bedrijven en onderwijs­instellingen? Neem jij initiatief en bezit jij over organisatietalent? Dan is Jong KNCV op zoek naar jou! Mail je vragen of je sollicitatie naar ons!